latinica  ћирилица
28/04/2015 |  15:25 | Autor: B92

Naučnici napravili "GPS mapu" mozga

Naučnici su uspjeli da mapiraju putanje električnih impulsa u mozgu, na osnovu sličnog principa na kom se zasniva GPS.
mozak - Foto: ilustracija
mozakFoto: ilustracija

Ovo otkriće može pomoći u budućim istraživanjima funkcionisanja nervnog sistema.

Neurolozi Јevrejskog univerziteta u Јerusalimu i stručnjaci sa Harvarda objavili su svoj rad o NPS (Neurološki pozicioni sistem) u magazinu "Nature Methods".

- Novi metod koji smo razvili omogućava nam da odgovorimo na "veliko pitanje" u neurologiji o organizacionim principima neuroloških mreža - rekao je dr Aleks Binštok sa Јevrejskog instituta.

Istraživači su duže od jednog vijeka pokušavali da otkriju strukturu mreže neurona koja obavlja ključne funkcije našeg organizma – od prerade informacija, do pokretanja refleksa.

Riječ je o sistemu koji prenosi informacije električnim i hemijskim signalima.

Baš kao što moramo da znamo kako je umreženo električno kolo, kako bismo shvatili njegovo funkcionisanje, potrebno je da mapiramo načine na koji su povezani neuroni, kako bismo shvatili funkcije nervnog sistema.

- Koristeći NPS tehniku koja mapira mnogo aksona u istom tkivu, sada možemo proučavati šta definiše rute duž kojih neuroni šalju svoje projekcije -  objašnjava dr Aleks Binštok. - Možemo naučiti i način na koji su povezane mreže i kako se to mijenja u slučaju patoloških stanja -  dodao je on.