latinica  ћирилица
24/04/2015 |  19:44 | Autor: RTRS

Kupanje u pijesku - hit u Јapanu

Kjušu, treće najveće ostrvo u Јapanu, je mjesto brojnih banja, izvora i mnogih turističkih atrakcija. Najviše tih atrakcija nalazi se u gradovima Bepu i Ibusuki. Kako je riječ o gradovima sa suptropskom klimom, gdje ima dosta vrelih, vulkanskih izvora, tako je ovdje aktuelan i medicinski turizam.

Ipak, ono što je hit u posljednje vrijeme jeste kupanje u pijesku, za koje kažu da je izuzetno relaksirajuće!

Uglavnom je riječ o zakopavanju pacijenata u ogromnu rupu, nakon čega ih prekrivaju vulkanskim pijeskom. Ova terapija traje oko pola sata, a mnogi pacijenti tvrde da je nevjerovatno iskustvo, nakon čega se osjećaju bolje. Navodno je ovo izuzetan tretman za neplodnost, dijabetes, anemiju i astmu. Takođe, iako nije dokazano, ove neobične "kupke" pomažu i pri mršavljenju, piše "The Telegraph".

Zapravo, suština ovih kupki jeste da se vulkanski pijesak zagrijava vodom iz vrelog izvora. Kad se pijesak natopi vodom, tada voda pod temperaturom isparava iz njega. Zatim radnici banje prekrivaju pacijente ovim pijeskom, a tretman traje sve dok se pijesak ne ohladi.

Turistički blogovi i forumi su preplavljeni pozitivnim komentarima korisnika, koji priznaju da im je u početku bilo neugodno, ali da su na kraju shvatili da je riječ o nevjerovatnom iskustvu.

"Kada su sklonili pijesak sa mene, osjetio sam nevjerovatnu sreću. Imao sam energije", kaže Bi Rouvalt, blogerka koja je imala priliku da isproba ovo neobično kupanje.

"Osjetila sam kao da sam istovremeno relaksirana, a opet puna pozitivne energije. Iako možda i ne liječi, sigurno vas čini srećnim", kaže ona.

S druge strane, ima i onih kojima ta vrelina nije prijala. Јedan od korisnika kaže da je srećan što je preživio sve to.

Zanimljivo je da je koncept kupanja u pijesku nešto što je ranije primijećeno kod životinja. Naime, na ostrvu su primijetili da se lokalne životinje valjaju po pijesku kako bi se očistile ili osušile. Navodno, ova praksa životinje oslobađa svih parazita na tijelu.