latinica  ћирилица
24/04/2015 |  15:57 | Autor: SRNA

RS: Vakcinisano između 85 i 90 odsto djece

U Republici Srpskoj vakcinisano je između 85 i 90 odsto djece, a da bi se izbjegla pojava epidemije bolesti koje se tako mogu spriječiti preporučeni obuhvat imunizacije je od 90 do 95 odsto.
Vakcinacija djece - Foto: ilustracija
Vakcinacija djeceFoto: ilustracija

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Amela Lolić pozvala je roditelje da se na vrijeme informišu o rizicima i odgovornostima koje preduzimaju ako se odluče da ne vakcinišu dijete.

- Provjerite da li ste vi i vaši članovi porodice primili sve potrebne vakcine da biste bili zaštićeni od zaraznih bolesti i posljedica koje nose - poručila je Lolićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetske i Evropske nedjelje imunizacije.

Lolićeva je naglasila da tu nije riječ samo o individualnom pravu, već i o kolektivnom zdravlju. -Oni koji odluče da ne vakcinišu djecu ugrožavaju i zdravlje drugih - istakla je Lolićeva.

Prema njenim riječima, u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti postoji propisana kazna za roditelje koji izbjegavaju vakcinu.

- U fazi je i priprema novog zakona o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti, te ćemo dobro razmotriti i odmjeriti kako da to regulišemo ubuduće. Naš plan je da zakon sa svim pravilnicima bude na razmatranju početkom iduće godine - rekla je Lolićeva.

Načelnik Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo Ljubica Јandrić istakla je da za sada nema naučnih dokaza da je bilo koja vakcina uzrok neželjenih bolesti, kao što je autizam ili dječija paraliza.

Јandrićeva je istakla da se sve neželjene reakcije poslije vakcine prijavljuju svim nadležnim zdravstvenim institucijama da bi se ispitao uzrok i napomenula da svi napori Svjetske zdravstvene organizacije u ovoj oblasti idu ka tome da sva djeca u svijetu budu vakcinisana. To je jedna od najefikasnijih i najisplativijih investicija u zdravlje svakog čovjeka.

Јanrićeva je navela da se godišnji akcioni plan za unapređenje imunizacije, koje donosi Institut i Ministarstvo zdravlja, zasniva povećanju obuhvata imunizacije tako što će ona biti dostupna i za izolovane, odnosno marginalizovane grupe.

Ona je ukazala na potrebu poboljšanja komunikacije između roditelja i pedijatra, te instituta primarne i sekundarne zaštite, napomenuvši da se zbog nedoumica kod roditelja, pripremaju vodiči i radionice da bi razriješili sve dileme.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da svako peto dijete u svijetu nije vakcinisano, a rezultat toga je da gotovo 22 miliona djece nisu zaštićena vakcinacijom.

Smrtnost djece od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom i dalje se smatra viškom u svijetu i procjenjuje se na oko 1,5 milion smrtnih slučajeva godišnje.

Evropska i Svjetska nedjelja imunizacije ove godine se obilježava pod motom "Širom Evrope i svijeta", a poruka je da je vakcinacija od vitalnog značaja za sprečavanje bolesti i očuvanje života.

Vakcinacija se smatra drugom po važnosti kada je riječ o metodama zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, dok je na prvom mjestu korišćenje čiste i ispravne vode.