latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:48 | Autor: TANЈUG

Premijer se izvinio konobarici što ju je vukao za kosu

Premijer Novog Zelanda DŽon Ki izvinio se ženi koja radi u kafiću u Oklandu zato što ju je više puta povukao za kosu, piše britanski Bi-Bi-Si.

Neimenovana konobarica napisala je na svom blogu da ju je premijer u nekoliko navrata povukao za rep, čak i nakon što ga je zamolila da to ne čini. Iz kancelarije premijera Kija rečeno je da njegovi postupci nisu bili zlonamjerni i da se on izvinjava. Incident je izazvao kritike opozicije, kao i javnosti.


Konobarica je napisala na "Dejli blogu" da ju je premijer prvi put počupao za vrijeme izborne kampanje u novembru prošle godine, kada je njegova Nacionalna partija ponovo izabrana.


Ona je dodala i da je počela da ga izbjegava kad god bi došao u kafe, kao i da je  njegovim tjelohraniteljima rekla da joj ne prija kada je neko čupa za kosu.Konobarica je, konačno, u martu lično premijeru rekla da prestane sa tim, ali je on nastavio po starom. Premijer se kasnije izvinio konobarici i poklonio joj je dvije boce vina.


"Premijer nije imao zlu namjeru, niti je želio da se konobarica osjeća nelagodno i zbog toga joj se izvinjava", navedeno je u saopštenju kancelarije premijera Kija.


Ki je rekao novinarima da se uvijek  "toplo i prijateljski" odnosio prema posluzi u tom kafeu, gdje se često šalio sa konobarima. Јedna od vođa novozelandske Stranke zelenih Metiria Turei  rekla je da premijerovi postupci ukazuju na problem maltretiranja na radnom mjestu.


"Naš posao kao političara jeste da učinimo da se ljudi osjećaju bezbjedno na poslu, a ne da ih maltretiramo.Treba da očekujemo više standarde ponašanja od našeg premijera, a ne čupanje za kosu", rekla je ona za novozelandski "Herald".