latinica  ћирилица
22/04/2015 |  09:57 | Autor: Agencije

Studija dokazala: Nema povezanosti između vakcina i autizma

Nova naučna studija pokazala je da ne postoji povezanost između autizma i MMR vakcine, saopštio je tim američnih naučnika.
Autizam - Foto: ilustracija
AutizamFoto: ilustracija

Otkrića su objavljena u Journal of American Medical Association na osnovu ispitivanja kojim je obuhvaćeno oko 95.000 djece sa starijom braćom i sestrama, od kojih su neka imala autizam.

“U skladu sa studijama u drugim populacijama, nismo primijetili povezanost između MMR vakcinacije i povećanog rizika za neki od poremećaja iz spektra autizma“, stoji u izvještaju studije koju je predvodio Andžali DŽain, ljekar u Fols Čurču u Virdžiniji.

“Nismo pronašli dokaz ni da MMR vakcina povećava rizik od autizma kod djece čija starija braća i sestre imaju neki od poremećaja iz tog spektra“.

Autizam je u porastu, ali naučnici još ne mogu da utvrde šta ga izaziva.

Strah da ovaj poremećaj izazivaju vakcine počeo je da se širi nakon objavljivanja izvještaja 1998. izvjesnog Endrjua Vejkfilda u kom je navodno dokazana povezanost između MMR vakcine i razvojem autizma kod 12 djece.

Ispostavilo se da je riječ o prevari, pa ju je stručni časopis koji ju je objavio povukao. Britanija je takođe autoru Vejkfildu oduzela ljekarsku dozvolu.

Međutim, briga zbog bezbjednosti vakcine, naročito u doba interneta, uspjeva da opstane.

“Iako ni jedno relevantno istraživanje tokom posljednjih 15 godina nije pronašlo povezanost između MMR vakcine i autizma, mnogim roditeljima to nije dovoljno“, stoji u studiji objavljenoj u ЈAMA.

“Ispitivanja roditelja koji imaju djecu sa nekim od poremećaja iz spektra autizma pokazuju da mnogi vjeruju da je MMR vakcina doprinijela problemima njihove djece“.

Tako djeca koja imaju stariju braću i sestre s autizmom ređe dobijaju vakcine, od djece bez autizma u porodičnoj istoriji.