latinica  ћирилица
20/04/2015 |  22:19 | Autor: B92

Namirnice koje ublažavaju alergiju

Da li ste znali da konzumiranje određenih namirnica može da ublaži simptome sezonskih alergija?

- Alergije možete kontrolisati dijetom - izjavio je doktor Mičel Gejnor, profesor medicinskog fakulteta u Njujorku, i dodao da određena hrana može pozitivno da djeluje na simptome alergija.

Evo koje su namirnice dobre kada se pojave simptomi kao što je kijanje, svrab očiju i bol u grlu.

1. Magnezijum

Ovaj mineral otvara vazdušne puteve, a možete da ga koristite kao dodatak u ishrani ili da jedete hranu u kojoj se on nalazi kao što je špinat, kelj i sjemenke suncokreta.

2. Probiotici

Vaš stomak ima veze sa vašim imunim sistemom, što znači da veliki broj istih namirnica može da pozitivno djeluje i na stomak i na sinuse. Јogurt i kefir su se pokazali kao dobri probiotici koji pomažu kod alergija.

3. Vitamic C

Kada osjetite da vas napada prehlada, vjerovatno odmah uzimate limun koji je bogat vitaminom C, ali on takođe pomaže i kod ublažavanja kijanja, curenja nosa i svraba očiju, koji su glavni simptomi sezonskih alergija.

- Kada imate alergije, vaš nivo histamina je visok, a vitamin C u limunu, narandžama, paradajzu i grašku pomaže u njegovom snižavanju - izjavio je doktor Gejnor.

4. Kvercetin

Ovaj antioksidans pomaže u potiskivanju dijela imunog sistema koji izaziva alergije i na taj način smanjuje nivo histamina. On se nalazi u jabukama, luku, peršunu i žalfiji.