latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:23 | Autor: TANЈUG

Organska 100 odsto afrička čokolada

Јaki Kveka spada u rijetke gurmanske proizvođače čokolade u Africi, koja pravi izuzetno finu organsku čokoladu, koristeći isključivo afričke sastojke.

Kompanija "Kveka mamas" koristi tanzanijski kakao i domaći šećer da napravi organsku čokoladu, koja je 100 odsto afrička. Ona pakuje svoje proizvode u ambalažu od recikliranih kukuruznih ljuspica, što joj obezbjeđuje izuzetnu autentičnost. Јoš nekoliko firmi dijele Kvekine ideale i krenuli su u sličnu proizvodnju sa domaćim sirovinama.

Druge firme kao što je "Golden tri" iz Gane koriste domaći kakao, ali uvoze mlijeko u prahu i šećer. Multinacionalne kompanije kao što je "Nestle" masovno proizvode čokoladu u Јužnoj Africi, za potrošače sa tog kontinenta, ali od sastojaka uvezenih sa svih strana svijeta.

"Kveka mamas" zapošljava pet ljudi i njena mala veličina osvjetljava veliki problem, da u afričkoj industriji čokolade, vrijednoj 110 milijardi dolara, dominiraju inostrane zapadne kompanije, mada zapadna Afrika proizvodi 70 odsto svjetskih količina kakaoa.

Najveći proizvođači kakaoa su Obala Slonovače i Gana, ali im nedostaju mljekare i industrija šećera, kako bi kompletirale svoju prizvodnju, a kako se kakaom trguje širom svijeta, afrički proizvođači nemaju prednost u pravljenju čokolade.

- Ne možete naći veliku proizvodnju čokolade u podsaharskoj Africi, zato što nije komercijalno održiva - navela je analitičarka Ekobanke iz Obale Slonovače Viktorija Krendel.

Crne i bijele čokolade i čokoladice "Kveka mamasa" prodaju se po najvišim cijenama u ekskluživnim radnjama i hotelima u Dar es Salamu i Zanzibaru, a imaju svoje obožavaoce među bogatim Tanzanijcima, emigrantima i turistima.

Kompanija je osnovana 2012. godine i počela je da koristi kakao nabavljen od malih farmera sa jugozapada Tanzanije, što je zahtijevalo devet mjeseci proba i grešaka, dok se nije došlo do savršenog recepta.

- Otkrili smo mnoge stvari, među kojima da toplota i vlažnost ne idu dobro sa pravljenjem čokolade - rekla je vlasnica.

Prije nekoliko mjeseci ona je sa svojim poslovnim partenerom otvorila prodavnicu u luksuznoj četvrti Dar es Salama, na obali Indijskog okeana. Kveka smatra da postoji veliki potencijal za proizvode kojih nema na tamošnjem tržištu.

Potrošnja čokolade u podsaharskoj Africi je u porastu. Prodaja na najvećem tržištu - u Јužnoj Africi - dostigla je 531 milion dolara u 2014. godini, prema istraživanju agencije Nilsen. Јužna Afrika nije veliki proizvođač kakaoa, ali jeste čokolade, jer su u njoj prisutne i velike svjetske firme.

Nahid Ahmed je počeo u Keniji da proizvodi "apsolut čokoladu" u novembru, pošto je prethodno uspio da postigne ukus fine vrhunske čokolade u školi kuvanja u Јužnoj Africi. On sada proizvodi 100 kilograma mjesečno, prodaje svoju verziju čili čokolade sa tartufima, u staklenim vitrinama u prodavnici u Najrobiju, koja izgleda kao prodavnica nakita.

Njegova obližnja fabrika pokazuje koliko je dalek san o potpuno afričkoj čokoladi, jer koristi italijanske mašine, kalupe za praline iz Belgije i morsku so iz Engleske. Kakao dolazi iz Gane i to je jedini afrički input.