latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:38 | Autor: SRNA

RS: Znatno manje oboljelih od respiratornih infekcija

U Republici Srpskoj je od 6. do 12. aprila prijavljeno 1.141 lice sa akutnim respiratornim infekcijama i 431 sa oboljenjima sličnim gripu, podaci su Republičkog instituta za javno zdravstvo.
Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske - Foto: RTRS
Institut za zaštitu zdravlja Republike SrpskeFoto: RTRS

Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić-Vukmir rekla je da je sada već uočljiv značajan pad broja prijavljenih slučajeva obje vrste infekcije.

Ona je navela da je od početka sezone, odnosno od novembra do danas, u svim domovima zdravlja u Srpskoj registrovano 49.520 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, te 16.713 od bolesti sličnih gripu.

- Incidencija oboljenja sličnih gripu najviša je na regiji Banjaluka, Doboj i Trebinje - navela je Vukmirova.

Ona je istakla da je većina oboljelih predškolskog i školskog uzrasta.

Vukmirova je rekla da je u bolnicama Srpske od 6. do 12. aprila prijavljen jedan slučaj teške respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju, dok je od početka sezone ukupno prijavljeno 63 oboljelih.

- Veće bolnice, kao što su Prijedor i Bijeljina, do sada nisu prijavile nijedan ovakav slučaj, što ne znači da zaista i nije bilo hospitalizovanih slučajeva koji su odgovarali teškoj respiratornoj infekciji - rekla je Vukmirova.

Ona je dodala da u Srpskoj za sada nema prijavljene epidemije gripa.

Vukmirova je rekla da se u sezoni influence uzimaju uzorci od svakog hospitalizovanog slučaja teške akutne respiratorne infekcije u svim bolnicama Republike Srpske.

- Od do sada pristiglih i testiranih uzoraka u laboratoriji Instituta, 62 odsto uzoraka je negativno na viruse influence. Od pozitivnih uzoraka najviše je utvrđeno influence A (H3) - 15 odsto, dok je na influencu A (H1N1) pozitivno 13 odsto uzoraka, a procenat uzoraka pozitivnih na virus influence B je 10 odsto - rekla je Vukmirova.

Ona je rekla da je u prethodnih 15 dana u porastu broj pozitivnih uzoraka na virus influence B, što se dešava širom Evrope.

Vukmirova je pojasnila da su virusi influence B u pravilu infekcije sa lakšim tokom i ne uzrokuju veće epidemije, nego su uzročnici epidemija u kolektivima (škole, vrtići, domovi).

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost influence u Evropi je već uveliko u opadanju.

- Nijedna zemlja u Evropi nije prijavila ni visoku ni srednju aktivnost influence, što pokazuje da je vrhunac sezone već uveliko iza nas - kaže Vukmirova.