latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:48 | Autor: 24sata.hr

Pronašli izgubljeno blago

Brod "City of Cairo" sa teretom koji je pripadao britanskom ministarstvu finansija, bio je na dnu mora 772 km južno od ostrva Sveta Helena.

Mislili su da je plijen zauvijek izgubljen, a onda je britanski ekspert DŽon Kingsford na dno okeana poslao najmoderniji robot, koji je sa dna izronio 100 tona srebrnih kovanica vrijednih 34 miliona funti. Plijen se nalazio na dubini od 5150 metara, na brodu koji su u 1942. godine potopili nacisti.

Brod "City of Cairo" sa teretom koji je pripadao britanskom ministarstvu finansija, bio je na dnu mora 772 km južno od ostrva Sveta Helena. Brod je putovao iz Bombaja u Englesku, a kovanice su bile namijenjene finansiranju britanske ratne mašinerije.

Brod je smatran nestalim do 2011. godine kada ge je uočio Kingsford. Organizacija "Deep Ocean Search" tražila je kovanice nekoliko nedjelja i prekopala je morsko dno površine dvostruko veće od površine Londona.

Srebrenjake su prodali u Velikoj Britaniji, a nepoznati iznos podijelili su ministarstvo finansija koje je formalno vlasnik i organizacija koja je izvukla teret s dna, dobivši za to određeni procenat od prodaje.

Operacija je završila još 2013. godine, ali priča je izašla u javnost tek sada, nakon što je to dopustilo britansko ministarstvo.