latinica  ћирилица
15/04/2015 |  11:11 | Autor: SRNA

U Norveškoj će glečerom hladiti viski?

Norveška kompanija planira da pokrene proizvodnju konzumnog leda iz drevnog glečera, ali ekolozi upozoravaju da bi to moglo da ubrza otopljavanje i dovede do ekoloških problema.

 Norveški biznismeni vjeruju da će ovaj proizvod postati simbol luksuza.

Britanski "Gardijan" navodi da Norvežani namjeravaju da pokrenu industrijsku proizvodnju kockica leda iz glečera "Vestre Svartisen".

Zamisao kompanije "Svajs", koja se bavi ovim projektom, jeste da se proizvod dostavlja ekskluzivnim restoranima u Njujorku, Dubaiju i drugim metropolama.

Planirano je da se za godinu dana proizvede tri hiljade kubnih metara leda.

Biznismeni vjeruju da će kockice leda postati - stvar prestiža, jer će se, kako tvrde, topiti mnogo sporije od običnih.

Glečer "Vestre Svartisen", jedan od najvećih u Norveškoj, već se otapa, a prikupljanje leda sa njegovog vrha dodatno će ubrzati taj proces.

Svako miješanje u "život" glečera može se smatrati ekološkom štetom - upozoravaju ekolozi.

Međutim, biznismeni tvrde da oduzimanje po tri hiljade kubnih metara leda godišnje neće ugroziti glečer, jer je potrebno 100 godina da on izgubi procenat svoje mase.

Prirodno otapanje glečera nekoliko puta je brže, što znači da je riječ o beznačajnoj šteti.

Norveški biznismeni smatraju da je led iz "Vestre Svartisena" ekološki čist i da nije opasan po zdravlje ljudi.

Neki stručnjaci, međutim, upozoravaju kompaniju "Svajs" da je priča o sporijem topljenju kockica leda iz glečera - obični marketinški trik.

Radi se o preuveličavanju ili reklamnoj kampanji. Postoji nekoliko vrsta leda i one imaju različitu čvrstinu, ali ta razlika je neznatna, navode stručnjaci.