latinica  ћирилица
14/04/2015 |  11:33 | Autor: 24sata.hr

Kanada- Žive na plutajućoj tvrđavi

Vejn Adams i Ketrin King stvorili su na obali Tofina u Britanskoj Kolumbiji (Kanada) kompletan samoodrživi plutajući dom na kome žive sa dvoje djece.
Život na plutajućoj tvrđavi - Foto: www.youtube.com
Život na plutajućoj tvrđaviFoto: www.youtube.com

Ovi Kanađani pobjegli su od gradske buke još 1992. godine i zbog toga nisu zažalili. Njihov plutajući dom sdrži 12 platformi gdje se nalazi kuća i vrt, a sve je povezano drvenim stepenicama. Ova šarolika plutajuća tvrđava proizvodi sama struju osiguravajući je kroz solarne panele.

Tokom zimskih mjeseci skupljaju kišnicu da bi imali vode za piće, a ljeti se snabdijevaju kada pristanu uz kopno iz  vodopada. Imaju nekoliko plastenika u kojima uzgajaju voće i povrće tokom cijele godine, a posjeduju čak i svjetionik.

Vejn i Ketrin, bivša balerina, žive u pravom ekosistemu sa jelenima, vukovima, vidrama i brojnim obalskim pticama, a najveći problem im zadaju pacovi, jer često grizu njihov plutajući dom.

Međutim, ništa ih ne sprečava da se posvete svojim omiljenim hobijima - umjetnosti i održavanju svojih prekrasnih vrtova. Pravi su umjetnici u rezbarenju drveta. Posjetioci im često dolaze, a oni im sa užitkom pokazuju svoj dom, pravo umjetničko djelo koje su sami stvorili.