latinica  ћирилица
09/04/2015 |  10:45 | Autor: SRNA

Novi test za ebolu daje rezultat za 11 minuta

Јapanski istraživački tim saopštio je da je razvio terenski test za ebolu koji daje rezultat za nešto više od 11 minuta, što je značajan napredak u odnosu na dosadašnjih 90 minuta.
Ebola - Foto: Beta/AP
EbolaFoto: Beta/AP

Ovo dostignuće Instituta za tropske bolesti Univerziteta u Nagasakiju omogućiće ljekarima da brže počinju pružanje pomoći oboljelima, izjavio je profesor DŽiro Јasuda.

"Vrijeme dobijanja rezultata je neočekivano kratko", rekao je Јasuda, opisujući testiranja 100 uzoraka u Gvineji prošlog mjeseca. Pronađeno je 47 pozitivnih uzoraka.

Vlada Gvineje zatražila je od japanskog instituta i njegovog partnera "Tošibe" da isporuče opremu za obavljanje testova, dodao je Јasuda, a prenosi AFP.

Testovi su zasnovani na supstanci koja u uzorku krvi ili druge tjelesne tečnosti pojačava gene specifične za virus ebole, usljed čega zaraženi uzorak postaje vizuelno prepoznatljiv.

Ljekari trenutno primjenjuju metodu u kojoj zagrijavaju i hlade uzorke nekoliko puta u periodu od 90 minuta, a ponekad i do dva časa da bi utvrdili da li je virus ebole prisutan ili ne.

Ebola se prenosi kontaktom sa zaraženim tjelesnim tečnostima. Virus je do sada usmrtio više od 10.000 ljudi u zapadnoj Africi od kada se ponovo pojavio u decembru 2013. godine.