latinica  ћирилица
07/04/2015 |  21:56 | Autor: Nezavisne

Sveštenik napustio crkvu zbog ženidbe

Ljubav ne poznaje granice, a nekad je jača čak i od vjere. Bar tako bi se mogao opisati slučaj jednog austrijskog sveštenika koji je na uskršnjoj službi iznenadio svoje vjernike saopštivši im da napušta crkvu da bi se oženio djevojkom s kojom je godinama u vezi.

Maksimilijan Todtling (45) nedavno je svojim parohijanima saopštio da će ostati do septembra, dok mu ne nađu zamjenu. Takođe ih je zamolio da ga shvate zašto odlazi, te zašto je izabrao ljubav umjesto vjere.

Todtling je posljednjih osam godina službovao u parohiji Leoben zapad, gdje je bio izuzetno popularan i poštovan među vjernicima.

Međutim, kako je ljubav jača od svega, on se odlučio za radikalan korak, tako da planira da od pape zatraži zvanično raščinjenje, što je standardna procedura u ovakvim slučajevima.

On je, obraćajući se vjernicima, objasnio da je već godinama u vezi sa ženom koja se zove Nora i koja radi u jednom dobrotvornom društvu koje se brine o beskućnicima.

- Zaista, ne želim više da krijem da sam u vezi sa tom divnom ženom. Ovaj potez nije bio lak, ali sam srećan jer osjećam olakšanje nakon svih ovih godina. Želim da budem iskren, kako prema vama, tako i prema sebi - rekao je on.

On je u izjavi za austrijske medije izjavio da je reakcija vjernika iz njegove parohije bila krajnje pozitivna, te da je dobio i podršku od samog vrha nadbiskupije. Takođe, bilo je onih koji su mu uputili kritike, ali priznaje da je to i očekivao te da ih shvata.

Govoreći o svojoj vezi, priznao je da ona traje već četiri godine, te je bio svjestan da se neće moći držati svog zavjeta na celibat. Na kraju je odlučio da objelodani istinu i napusti crkvu. Bez obzira na sve, Nora i on planiraju da se vjenčaju upravo tamo gdje je godinama službovao.