latinica  ћирилица
07/04/2015 |  20:20 | Autor: RTS

Najveći zec na svijetu

Sa 1,3 metra dužine i 22,2 kilograma Darijus je trenutno najveći zec na svijetu, ali ne i zadugo jer njegov sin prijeti da ga nadmaši!
Darijus - Foto: Caters
DarijusFoto: Caters

Darijusov sin DŽef je već sada dugačak 1,1 metar, a preostalo mu je još šest mjeseci za rast i razvijanje, pa njegova vlasnica Anet Edvards očekuje da će sigurno prerasti svog tatu.

Oba zeca su pripadnici kontinentalne džinovske rase zečeva koja se prvo gajila zbog mesa za ishranu, a kasnije su postali inteligentni i voljeni kućni ljubimci.

Za ishranu svojih zečeva Anet troši više od 6.500 evra godišnje, to jest na oko 2.000 mrkvi i 700 jabuka koje pojedu tokom tog perioda. Dva zeca takođe jedu i balu sijena nedjeljno, kao i veliku činiju specijalne zečje hrane dnevno.

- Oni su veoma opušteni, vole pažnju kao i svi zečevi, dobro se slažu sa drugim životinjama i djecom. DŽefov najbolji prijatelj je naš pas, bokser Kej - kaže gospođa Edvards.

Darijus i DŽef žive u bašti, iza porodične kuće u kućicama za pse koje odgovaraju velikim rasama kao što su njemački ovčari.