latinica  ћирилица
07/04/2015 |  18:10 | Autor: SRNA

U Srpskoj u 2014. od zaraze hranom oboljelo 3.350 lica (VIDEO)

"Bezbjednost hrane" ovogodišnja je tema Svjetskog dana zdravlja, koji se danas obilježava. Hranom se prenose brojne zarazne bolesti, najčešće crijevne, koje čine 20 odsto od ukupnog broja oboljelih od zaraznih bolesti.
Obilježen Svjetski dan zdravlja - Foto: SRNA
Obilježen Svjetski dan zdravljaFoto: SRNA

U Republici Srpskoj su među zaraznim bolestima najčešće crijevne bolesti, koje se najčešće prenose hranom, a od kojih je u 2014. godini oboljelo 3.350 lica.

- Crijevne bolesti čine oko 20 odsto od ukupnog broja oboljelih od zaraznih bolesti, a najčešće je riječ o enterokolitisu, trovanju hranom i salamonelom - rekla je pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Јanja Bojanić, na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana zdravlja.

Bojanićeva je napomenula da je ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja - bezbjednost hrane, pod sloganom "Od njive do trpeze - zdravstveno bezbjedna hrana".

Ona je rekla da je u prošloj godini u Srpskoj prijavljeno sedam epidemija kod kojih je prenos uzročnika bio hrana, a da su uzročnici zaraze najčešće bili svinjsko meso i riba, dok su na drugom mjestu po učestalosti javljanja oboljenja alimentarne epidemije, sa ukupno 109 oboljelih.

Prema njenim riječima, hrana koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske supstance odgovorna je za više od 200 bolesti, od dijareje do malignih bolesti.

- Bolesti prenosive hranom nastaju usljed konzumacije zdravstveno nebezbjedne hrane i vode zbog mogućeg prisustva mikrobioloških, hemijskih i fizičkih rizika u hrani- rekla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Vesna Petković.

Ona je istakla da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje "pet ključeva za bezbjedniju hranu", odnosno pet jednostavnih aktivnosti kojima se postiže veća sigurnost da se konzumira bezbjedna hrana. Ove aktivnosti uključuju održavanje čistoće - tijela, posebno ruku i čistoću površina i pribora koji su u kontaktu sa hranom, pri pripremi hrane razdvajanje sirove i kuvane hrane, temeljno kuvanje, čuvanje hrane na sigurnim temperaturama i upotrebu sigurne hrane bez znakova oštećenja.

U Programu mjera za sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i iskorijenjavanje zaraznih bolesti u Srpskoj za ovu godinu, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite propisalo je mjere za smanjenje oboljevanja stanovništava od zaraznih bolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom.

Prema podacima SZO, godišnje oko dva miliona ljudi umre od bolesti koje se prenose hranom ili vodom - istaknuto je na konferenciji.

SZO identifikovala je bolesti prenosive hranom kao ozbiljan javno zdravstveni problem, jer se procjenjuje da tri slučaja bolesti prenosive hranom mogu dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema.