latinica  ћирилица
06/04/2015 |  10:59 | Autor: TANЈUG

Na aukciji kolekcija 5.800 Svoč satova

Kolekcija od preko 5.800 Svoč satova naći će se nedjelje na aukciji u Hong Kongu i očekuje se da bi cijena mogla dostići iznos veći od 1,2 miliona evra.
Na aukciji kolekcija 5.800 Svoč satova - Foto: AFP
Na aukciji kolekcija 5.800 Svoč satovaFoto: AFP

Kako prenosi portal Sebiz, riječ je o jednoj od najvećih privatnih kolekcija satova marke Svoč na svijetu koje je pasionirani obožavalac Pol Dankel (68) iz Luksemburga sakupljao 25 godina.

U ovoj zanimljivoj kolekciji su i ograničena izdanja s potpisima umjetnika poput Kiki Pikaso i Kita Haringa, a Dankelov najdraži primjerak je sasvim običan sat iz 1994. sa bijelim ovcama i jednom crnom na kaišu. Uz njega ima i odgovarajuću kravatu.

Dankel se nada da će budući kupac izložiti kolekciju, koja je do sada čuvana u sefu i niko je nije mogao vidjeti. Ovaj penzioner je početkom 80tih godina prošlog vijeka bio kolekcionar apstraktne umjetnosti.

Za Svoč se zainteresovao kada je shvatio da neki od njemu najdražih umjetnika dizajniraju satove za tu marku. Kupio ih je nekoliko, a onda je to postala strast zbog koje je putovao po svijetu da bi nabavio neke primjerke.

Ovu zanimljivu kolekciju na prodaju će ponuditi aukcijska kuća Sotbi.