latinica  ћирилица
03/04/2015 |  22:38 | Autor: SRNA

Predavanje o opravdanosti legalizacije kanabisa u medicinske svrhe

U Bijeljini je večeras održano predavanje o temi "Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe", koje je organizovalo Udruženje građana "Lekalizacija Srbije" u saradnji sa bijeljinskim udruženjem građana "Kolosi".

Potpredsjednik "Kolosa" Gordana Stupar izrazila je nadu da će se inicijativa o legalizaciji marihuane naći u skupštinskoj proceduri u Srpskoj, kao i da će se ovakvi skupovi u dogledno vrijeme proširiti u cijeloj BiH.

"Bolesti tumora dojke, multipla skleroze, Parkinsonove bolesti, dijabetesa su u porastu i ljudi se bore za život. Dobro je da imamo podršku ljekara koji nam pomažu u organizaciji ovih skupova", rekla je Stupareva, čija koalicija okuplja 12 udruženja osoba sa invaliditetom, a odnedavno i Udruženje za borbu protiv multipla skleroze.

Ona je najavila da će "Kolosi", "zahvaljujući i ljekarima koji su u skupštinskim klupama", inicirati u Narodnoj skupštini Srpske prijedlog za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

"Bilo bi još bolje da se sva slična udruženja ujedine i zajednički traže pravo na liječenje medicinskim kanabisom", rekla je Stupareva.

Klinički farmakolog Predrag Nikolić rekao je na ovom predavanju u Centru za kulturu "Semberija" da su pacijenti širom svijeta osjetili terapijske koristi kanabisa, da je to blagotvorna biljka, te da nije jasno iz kojih razloga je zabranjena.

Nikolić je dodao da su i pacijenti i ljekari trenutno lišeni mogućnosti da legalno dolaze do preparata konoplje, ističući važnost legalizacije kanabisa.

"Kanabis ima analgetsko delovanje, ublažava bol. Pokazalo se da ima i psihoanaleptička dejstva i antitumorogena. Ima veliki niz blagotvornih dejstava kod multipla skleroze i dijabetesa, ako se koristi u propisanim dozama", rekao je Nikolić.

On je napomenuo da je u Srbiji pokrenuta aktivnost radi legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, jer postoji mnogo dokaza da kanabis ima pozitivna terapijska svojstva.

"Liječenje prirodnim kanabisom snižava i krvni pritisak, a sada se ispituje i njegovo djelovanje kod raznih kardiovaskularnih bolesti, snižava nivo šećera u krvi i liječi dijabetes", rekao je Nikolić.

On je ponovio da je kanabis blagotvorna biljka koja se koristi još od davnina, odnosno da od kada postoje zapisi o postojanju čovjeka na planeti, postoje i zapisi o upotrebi kanabisa, koji se koristio i kao hrana.

Nikolić je napomenuo da kanabis već legalizovale Kanada, neke američke države, Češka, Holandija, još neke evropske države, dok u istočnim državama, u Aziji upotreba kanabisa nikada nije prestala.

On je istakao da je cilj Udruženja u Srbiji, s obzirom da pacijenti u velikoj mjeri koriste kanabis, da se to legalizuje, stavi pod kontrolu države i da se zna ko uzgaja, ko izvozi, ali i ko propisuje taj lijek.

"Na taj način, pacijenti će biti sigurni da dobijaju kvalitetan lek, a s druge strane on će biti jeftiniji nego što se sada nabavlja, a i država će sigurno, na kraju imati, na mnogo načina, koristi od toga", rekao je Nikolić.

Udruženje za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe "Lekalizacija Srbije", kome je za samo prve tri nedjelje pristupilo 6.000 članova, nastoji već duže vrijeme da utiče na izmjene zakonske regulative u Srbiji, odnosno, kako kaže Antonio Kovačević, predsjednik ovog udruženja, da se bolesnim ljudima koji se već liječe uljem kanabisa ili nekim drugim preparatima, omogući da se liječe slobodno i da im ne prijete zakonske sankcije.