latinica  ћирилица
03/04/2015 |  12:49 | Autor: Večernje novosti

Koliko povrća je potrebno djeci?

Odavno je poznato da je povrće neizostavni dio jelovnika za djecu.
Djeca - Foto: jutarnji.hr
DjecaFoto: jutarnji.hr

Ipak, zbog opiranja određenim namirnicama, roditelji muku muče da ih na ovakav način ishrane privole. Imajući na umu da je povrće rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, stručnjaci savjetuju da roditelji svojim primjerom navedu mališane na zdravu ishranu.

To znači da bi mame i tate trebalo da svakodnevno jedu povrće pred djecom, uživaju dok grickaju svježu mrkvu, celer ili kuvani brokoli. Mališani vole prelive, pa možete da "maskirate" povrće u razne sosove ili da ga ubacite krišom u špagete. Isto tako, možete da servirate u vidu grickalica, za to je idealna svježa mrkva isječena na tanke štapiće. Ko ima uslove, može djeci da dozvoli da zasade "svoje povrće", ili da pomažu u branju jer će ga tako zavoljeti.

Zavisno od uzrasta, svakoga dana bi djeca trebalo da u organizam unesu određene količine povrća. Za mališane od dvije do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) isjeckanog svježeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije ovakve šolje. Djeci od četiri do osam godina potrebna je šolja i po povrća.

Djevojčice od 9 do 13 godina trebalo bi da unesu dvije šolje, a dječaci istog uzrasta dvije i po. Količina povrća se razlikuje i za djevojčice i dječake između 14 i 18 godina. Djevojčicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dvije i po šolje povrća, a dječacima tri.

Veoma je važno da izbor povrća tokom nedjelje bude raznovrstan, odnosno da bude zastupljeno zeleno (brokoli, zelje, špinat, zelena salata), bijelo (celer, karfiol, krompir, luk), narandžasto i crveno (mrkva, paradajz). Nikako ne smiju da se izostave mahunarke - kukuruz, grašak, pasulj, boranija, kao ni tikvice ili krastavac.