latinica  ћирилица
02/04/2015 |  13:51 | Autor: SRNA

U Istočnom Sarajevu o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti doprinijeće jednostavnijem i praktičnijem organizovanju zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, istaknuto je u Istočnom Sarajevu na javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona.
Milan Latinović - Foto: SRNA
Milan LatinovićFoto: SRNA

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da će ovim izmjenama biti regulisane i pojedine profesije u zdravstvu.

Latinović je naveo da se prema novim izmjenama, doktori medicine, poslije završenog Medicinskog fakulteta, odmah mogu zaposliti.

Prema važećem Zakonu, dodao je Latinović, doktori medicine poslije završenog Medicinskog fakulteta nemaju mogućnost da se zaposle već odmah treba da idu na specijalizaciju.

Rok za specijalizaciju doktora porodične medicine predloženim izmjenama produžen je do 2020. godine, a domovi zdravlja proširuju svoje djelatnosti, posebno kada je riječ o dijagnostici.

"Na ovaj način bi se zdravstvene usluge primakle što bliže mjestu stanovanja građana", naveo je Latinović i dodao da je ovim nacrtom urađena intervencija u strukturi bolničkog sistema i ovim izmjenama omogućeno organizovanja kliničkog centra.

Član Glavnog odbora Strukovnog sindikata Tatjana Јovičić kaže da treba napraviti ozbiljne strukturalne izmjene u zdravstvenom sistemu i donijeti potpuno novo zdravstveno zakonodavstvo.

"Potrebno je donijeti potpuno novu regulativu u oblasti finansiranja zdravstvenog osiguranja kojim bi se uspostavio potpuno novi model funkcionisanja zdravstvenog sistema", rekla je Јovičićeva.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić smatra da ovaj nacrt predviđa da lokalne zajednice iz skromnih budžeta izdvoje dodatna sredstva mimo propisanih normativa i standarda primarne zdravstvene zaštite.