latinica  ћирилица
01/04/2015 |  09:45 | Autor: Agencije

Kako je nastala prvoaprilska šala?

Danas je Svjetski dan šale, kada se mnogi trude drugima napraviti razne smicalice samo zbog smijeha i zabave iako ponekad te naizgled bezazlene šale imaju i neželjene efekte.
Prvi april - Foto: ilustracija
Prvi aprilFoto: ilustracija

Prvi april se obilježava već vijekovima, ali je njegovo porijeklo nejasno.

Postoje razna tumačenja, a jedno od njih je da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi kao Dan svih luda, koji je predstavljao opštenarodno veselje.

Јedna od verzija nastanka dana posvećenog šali je da je navodno 1. aprila nepoznata mlada djevojka ponudila tajni "randevu" Henriku IV, kralju Francuske, koji je vladao od 1589. do 1610. godine. Henrik je, pazi čuda, bio sklon mladim ženama i rado je pristao na sastanak u diskretnim odajama dvorca. Kad se Henrik pojavio u naznačeno vrijeme na sastanku, našao je umjesto mlade djevojke svoju suprugu Mariju de Mediči.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu "Danom svih glupaka".

Finci taj dan povezuju sa proljetnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švajcarskoj. Postoje mišljenja da korijeni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu".

U holandskom Ejndhovenu održava se svojevrsna tradicija zbijanja šala 1. aprila, novine se utrkuju da objave "ekskluzivne" vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.

Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni balkanske prostore, pa se često u medijima moglo naći ponešto što bi "iznenadilo" čitaoce.

Muzej šala u San Dijegu objavio je spisak deset najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom. Ta šala odnosi se na američki državni radio, koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Ričarda Niksona za predsjedničke izbore, pod motom: "Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti"!

Prema tradiciji u mnogim zemljama, ljudi mogu da drugima priređuju šale do podneva 1. aprila, međutim, ako to rade nakon toga, onda i sami postaju aprilske lude.