latinica  ћирилица
30/03/2015 |  10:33 | Autor: Agencije

"Solarni impuls 2" obara rekorde, krenuo ka Kini (VIDEO)

Avion s pogonom isključivo na sunčevu energiju "Solar Impulse 2" poletio je iz Mandaleja u Mjanmaru i uputio se ka Kini, nastavljajući put oko svijeta. Do sada je zabilježio dva rekorda – najduži put pređen u jednom letu i najveća brzina u odnosu na zemlju.

Na svom putu oko svijeta, "Solar Impulse 2" noćas je poletio iz Mjanmara i tokom dana treba da sleti u Čungćing. Tu će napraviti kratku pauzu, a zatim će, poslije procjene rezervi energije i meteoroloških uslova, krenuti ka Nanđingu, na istočnoj obali Kine, javlja Bi-Bi-Si.

Odatle će letjelica na solarni pogon krenuti na prvi prekookenski, petodnevni let ka Havajima.

Peta, od ukupno 12 dionica puta, od Mjanmara do Kine, dugačka je 1.375 kilometara i očekuje se da će trajati oko 19 sati.

"Solar Impulse 2" leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg, koji na smjenu upravljaju letjelicom, otisnuli su se na put oko svijeta 9. marta iz Abu Dabija. Očekuje se da etapni let oko svijeta, s pauzama, traje pet mjeseci.

To je prvi avion na solarni pogon koji će pokušati da obleti Zemlju, a Pikar i Boršberg kažu da bi taj avion u teoriji mogao da leti neogranišeno dugo.

Do sada je "Solar Impulse 2" postigao dva rekorda - najduži put pređen u jednom letu i najveća brzina u odnosu na zemlju.

Ovo putovanje privuklo je širom svijeta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.