latinica  ћирилица
29/03/2015 |  20:44 | Autor: RTRS

Trebinjac Ilija Mastilović kumovao 40 puta

Ilija Mastilović iz Trebinja za 39 godina života bio je kum čak četrdeset puta. Ilija je vjenačavao i krštavao od svoje 16-te godine, na pravi način potvrđujući važnost kumovkse veze u pravoslavnoj tradiciji.

 Da se u Ginisovu knjigu upisuju kumstva, Ilija bi sigurno bio u vrhu liste rekordera. Ovaj kršni Hercegovac jedinstven je primjer ne samo u ovom kraju, nego i šire.

 Od djetinjstva zna da je kumstvo velika čast, koja se ne odbija. Istovremeno je i velika odgovornost, jer je duhovna veza između kuma i kumčadi jača od rodbinskog, krvnog srodstva.

"Kumstvo je velika stvar, važna lišnost koja je tu u nevolji i u radosti, pomoći i biti pravi prijatelj" kaže Ilija Mastilović.

 Prvi put je kumovao prijateljima iz Gacka, koje je krstio u manastiru Ostrog - velikoj svetinji koja za Iliju ima poseban značaj. Upravo tu, u ostroškim gredama, bio je svjedok u svetoj tajni krštenja čak 28 puta. Čak i ljudima koje do tada nije poznavao.

"Moj ujak bio je iguman manastira Ostrog, tu sam na njegov nagovor ili želju krštavao ljude koji su dolazili sa svih strana", kaže Ilija.

Iako je kumstvo najjače duhovno srodstvo, Ilija priznaje da je sa nekim od svojih kumčadi, ne svojom voljom, izgubio kontakt. Sa većinom održava prave kumovske veze.