latinica  ћирилица
29/03/2015 |  11:58 | Autor: B92

Šta pomjeranje sata radi vašem tijelu?

Pomjeranje časovnika na ljetno računanje vremena sa sobom obično donosi i neispavanost i umor.

Predstavljamo vam još neke probleme koje možete primjetiti u narednom periodu:

Hladnoća

Kada je vašem tijelu potreban san, ono se prirodno priprema za odmor – dakle, hladi se.

Ako primjetite da vam cvokoću zubi, bez nekog očiglednog razloga, vjerovatno vam nedostaje sna.

Opasno slaba koncentracija

Podaci pokazuju da se broj saobraćajnih nesreća povećava upravo u nedjelji poslije prelaska na ljetno računanje vremena. Uvijek se dobro razbudite prije nego što sjednete za volan.

Mentalno zdravlje

Nedostatak sna se povezuje sa depresijom. Studije su pokazale da se poslije pomjeranja časovnika povećava čak i broj samoubistava, budući da ta promjena može poremetiti biološki sat i pogoršati simptome mentalnih problema.

Postoji nekoliko načina da se brže vratite u normalan ritam spavanja:

Nemojte nadoknađivati

Bez obzira na to što vam se možda duže ostaje u krevetu, probajte da ustajete u isto vrijeme, kao i prije pomjeranja sata, jer ćete tako zadržati ritam.

Krećite se

Svjež vazduh i prirodna svjetlost su prirodan način da se razbudite. Biće vam korisna čak i vrlo kratka jutarnja šetnja.

Nema svrhe da ležete ranije ako vam se ne spava

Ako idete u krevet, iako znate da nećete zaspati, samo ćete biti još nervozniji. Ostanite budni još neko vrijeme, čitajte knjigu ili slušajte neku opuštajuću muziku.

Bez elektronike

Možda ćete pasti u iskušenje da “surfujete“ internetom prije spavanja, ali je naučno dokazano da svjetlost ekrana remeti prirodan san. Što prije usvojite zdravije navike kad je riječ o pripremanju za spavanje.

Smanjite unos kafe

Stručnjaci kažu da posljednju kafu u toku dana možete popiti najmanje šest sati prije spavanja, jer vam može poremetiti san.