latinica  ћирилица
28/03/2015 |  21:36 | Autor: SRNA

Tamburaški orkestar iz Banjaluke ima sigurnu budućnost

Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke obilježio je večeras 14 godina postojanja svečanom akademijom u Kulturnom centru Banski dvor.
Gradski tamburaški orkestar - Foto: SRNA
Gradski tamburaški orkestarFoto: SRNA

Publici su se predstavili svi ansambli koji rade u okviru Gradskog tamburaškog orkestra.

"Mlađi i stariji pionirski ansambl nastupio je pod rukovodstvom Nikoline Babić i Stojane Pažin. Kamernim ansamblom rukovodio je Branko Davidović, dok je veliki izvođački sastav nastupio pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića", rekao je Srni predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Spomenko Guzijan.

Prema njegovim riječima, ovo je bila prilika da pionirski ansambl pokaže šta zna i koliko može.

"S obzirom da svake godine nekoliko pionira pređe u veliki izvođački orkestar, to je dobar pokazatelj da tambura u Banjaluci ima budućnost", istakao je Guzijan.

Kamerni ansambl, rekao je on, njeguje tradicionalnu tamburašku muziku, praveći izlete i u neke druge žanrove.

"Tako smo večeras mogli čuti nekoliko italijanskih kancona u izvođenju Marije Krivokuće i našeg kamernog ansambla", dodao je Guzijan.

Nakon muzičkog programa, Gradski tamburaški orkestar priredio je i svečani program, na kojem su uručena priznanja za najbolje članove, kao i zahvalnice za sve oni koji su pomogli da orkestar tokom prethodne godine rada realizuje planirane aktivnosti.

"Svakom članu koji je napunio pet godina staža u orkestru uručili smo bronzanu značku, dok su za deset godina staža u orkestru članovima uručene srebrne značke", rekao je Guzijan.

Posebnu plaketu Gradskog tamburaškog orkestra dobio je Slaviša Subotić za dugogodišnji rad, postignute uspjehe, kao i za pedagoški angažman i sa najmlađima, ali i najstarijim članovima.