latinica  ћирилица
28/03/2015 |  20:30 | Autor: RTRS

Protesti Udruženja štediša "Švicarac" (VIDEO)

Ispred Centralne banke BiH u Sarajevu danas se okupilo pedesetak članova Udruženja štediša "Švicarac" koji traže da institucije konačno zaštite građane od banaka i njihovih kredita podignutih na osnovu švajcarskog franka.
Protesti u Sarajevu - Foto: RTRS
Protesti u SarajevuFoto: RTRS

 Ove štediše, od kojih je većina kredit podigla u HIPO banci, traže da se ubrzaju sudski postupci kako bi prvostepene presude postale pravosnažne. Prema podacima udruženja više od 200 građana je dobilo prvostepene presude protiv banaka, ali nakon žalbi tužene strane predmeti su i dalje u sudskim ladicama.

 "Digli smo 160000 vratili 140000 a banka nas još tereti za još 160000 km", rečeno je na protestu.
Ovaj problem Stipe Krešića pravilo je za sve one koji su dizali kredite vezane za švajcarski franak.Nagli skok švajcarske valute na monetarnom tržištu zavio je u crno građane BiH .
Štediše najavljuju da će ići do kraja, a to znači do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Iz Centralne banke saopštenjem su podržali zahtjeve građana koji imaju kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku, ali su se i ogradili obrazloženjem da ne mogu preduzimati nikakve mjere protiv banaka.

Štediše su se nakon Centralne banke preselile ispred zgrade Predsjeništva BiH. Zahtjev je isti "institucionalna zaštita od HIPO banke".