latinica  ћирилица
28/03/2015 |  17:30 | Autor: RTRS

Ikebana, omiljeni hobi u Јapanu

Ikebana je mnogo više od prostog ređanja cvijeća, ona je zapravo umjetnost aranžiranja cvijeća u kojoj postoje pravila kao i u svakoj drugoj umjetnosti, a ovakve cvjetne kreacije smatraju se specifičnim umjetničkim izrazom.

 Ova umjetnost razvila se u Јapanu u šesnaestom vijeku i smatrana je aktivnošću podjednako primjerenom i za žene i za muškarce. Ikebana je bila jedan od omiljenih hobija samuraja.

Pogrešno je mišljenje da je ovde riječ o prostom dekorativnom aranžiranju jednobojnog i višebojnog cvijeća. Na ikebani se vodi računa o liniji, formi i obliku, kao i o odnosu s okolnim prostorom. Najčešće je riječ o asimetričnom cvjetnom aranžmanu sa tek nekoliko cvjetova i drugim elementima kao što su listovi, grančice, a računa se i posuda u kojoj se sve to nalazi.

Јedno od osnovnih pravila pri pravljenju ikebane bilo bi da se koriste prirodni materijali. Međutim, u posljednje vrijeme je i ova umjetnost evoluirala, pa se u nekim primjercima avangardne ikebane umjesto cvijeća i biljaka koriste staklo, metal i plastika. Drugi aspekt ikebane je minimalizam. Prilikom aranžiranja cvijeća trebalo bi da se izrazite pomoću što manjeg broja elemenata u kompoziciji. Kompletna kompozicija treba da ima smisao.