latinica  ћирилица
28/03/2015 |  10:20 | Autor: SRNA

Cvijanović: SDS, PDP I NDP omalovažavaju institucije Srpske (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je odluka Predstavničkog doma parlamenta BiH da odbije da ratifikuje Sporazum o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta između BiH i Svjetske banke klasično derogiranje odluka Narodne skupštine Srpske od strane političkog Sarajeva u koje su se utopili SDS, PDP i NDP.
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske - Foto: SRNA
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike SrpskeFoto: SRNA

Cvijanovićeva je istakla da su ove partije krenule putem omalovažavanja institucija Republike Srpske, a to je uvijek put političkog sunovrata.

Na pitanje Srne da prokomentariše ovu odluku Predstavničkog doma, koja je donesena na sjednici održanoj 25. marta, Cvijanovićeva je pojasnila da je u pitanju kredit za koji su ispunjeni svi uslovi, a povlačenje ovih sredstava striktno je zavisilo, kad je riječ o Republici Srpskoj, od provođenja reforme poslovne registracije, u okviru koje su promijenjena 22 zakona, i od donošenja Zakona o prostornom planiranju i građenju, dok su FBiH bile predviđene druge mjere.

"Mi smo u Republici Srpskoj svoj dio posla završili prije godinu i po dana, a onda smo donedavno morali da čekamo da i FBiH uradi svoj dio posla, jer sredstva nije moguće povući ako obaveze ne ispune oba entiteta", istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je ocijenila da je objašnjenje SDS-a, PDP-a i NDP-a da su blokirali ratifikaciju, jer su protiv toga da se Republika Srpska zadužuje i navodno "krpa rupe" kreditnim sredstvima, najobičnija besmislica.

"Puna su im usta reformi, evropskog puta, stablizacije prilika, a onda blokiraju sredstava koja i jesu vezana za reforme i služe da vas podstiču da nakon što uspješno provedete određene reforme u poslovnom ambijentu, nastavite da provodite i ostale. Znači, nije riječ o krpanju budžetskih rupa, već o reformama.

Njihovo objašnjenje je još besmislenije ako se prisjetimo da su iste te partije prije godinu dana glasale i protiv odluke da se podijeli dobit 'Elektroprenosa', dakle domaća, a ne kreditna sredstva, po kojem osnovu je Republici Srpskoj pripadalo 41 milion KM. Znači, oni su opstrukcionisti bilo da je riječ o domaćim ili kreditnim sredstvima koje treba da dobije Republika Srpska", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da budžet Srpske ne zavisi od tih sredstava, te da ovdje i nije riječ o novcu, već o tome kako se političke partije iz Republike Srpske, kao što su SDS, PDP i NDP odnose prema Srpskoj.

"A, vidimo da su odlučile da pokazuju svoje mišiće preko leđa Republike Srpske, i to čim su došli do malo zakonodavne vlasti na nivou BiH, a da još nisu ni uspjeli da formiraju Savjet ministara", naglasila je Cvijanovićeva.

Bosić pokazao da ne zna ništa o kreditnom rejtingu Republike Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da predsjednik SDS-a "Mladen Bosić redovno pokazuje da ni o čemu ništa ne zna, a to je potvrdio i svojim besmislenim komentarima o kreditnom rejtingu Republike Srpske".

"Gospodin Bosić se zapitao 'zašto smo platili stranu agenciju da nam kaže kakav je kreditni rejting, kao da nemamo nikog u državi da može da uradi tu procjenu'. Bosić bi trebalo da zna da se po kredibilnu ocjenu kreditnog rejtinga ne ide u 'dućan u komšiluku', već je rade kredibilne svjetske agencije. Zato je i za Republiku Srpsku kreditni rejting uradila agencija Moody’s, jedna od četiri najreferentnije svjetske agencije iz te oblasti.

Bosić bi morao da nauči da je ocjena kreditnog rejtinga bitna da bi se dobilo mjesto na svjetskom finansijskom tržištu, i da je bitna investitorima i onima koji s vama sarađuju ili žele da sarađuju. A, oni, vjeruju u ono što tamo piše, samo ako ju je izradio neko referentan. A, pošto te agencije nisu humanitarne organizacije, oni svoju uslugu naplate, baš kao što i Bosić uzme svoju platu, a ne radi džaba. Ne znam kako jednostavnije da to objasnim gospodinu Bosiću", istakla je Cvijanovićeva, komentarišući Bosićevu izjavu za Televiziju "Pink BH" o kreditnom rejtingu Republike Srpske.