latinica  ћирилица
28/03/2015 |  08:05 | Autor: SRNA

Andrićgrad: Premijerno prikazan film "Bićemo prvaci sveta" (VIDEO)

Film "Bićemo prvaci sveta", u režiji Darka Bajića, o počecima i uspjesima jugoslovenske košarke prikazan je večeras u bioskopu "Doli Bel" u Andrićgradu.
Andrićgrad - projekcija filma "Bićemo prvaci svijeta" - Foto: SRNA
Andrićgrad - projekcija filma "Bićemo prvaci svijeta"Foto: SRNA

Na poziv Emira Kusturice, projekciji filma prisustvovali su reditelj Darko Bajić, te glumci Strahinja Blažić, Sergej Trifunović i Iva Babić.

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica rekao je da bioskop obnavlja tradiciju, već zaboravljenu, a ponovo uspostavljenu, koja se zove domaći film i preko domaćeg filma povratak bioskopske sale.

"Kad smo Darko Bajić i ja započinjali, živjeli smo u državi u kojoj je najgori domaći film imao 100.000 gledalaca više u Beogradu, nego što je imao najbolji američki, odnosno film iz inostranstva. I to se nekako rušenjem bivše države, nažalost, ukinulo", kaže Kusturica.

On je dodao da je onda došlo do novog vrijednosnog sistema u kome su na Zapadu svi multipleksi radili kako valja, a jedino je na Istoku, na ovom balkanskom terenu došlo do toga da su ljudi gledali filmove prvo na di-vi-di-ju, a sada na "Јutjubu".

"Ovo je samo nastavak naše kulturne politike u kojoj želimo da vas vratimo u bioskope i da gledate filmove zajedno, jer tome zamjene nema", rekao je Kusturica.

Autor filma Darko Bajić kaže da je fasciniran Andrićgradom i publikom. "Izuzetno je važno da bioskop opstane, zato što dolaskom pobeđujete televiziju, medije", kaže Bajić.

On ističe da je ovo pravo mjesto gdje mogu da se vide autori iz cijelog svijeta, gdje može da se misli svojom glavom i gdje svojim reakcijama na neki način kažeš šta misliš onima koji sjede pored tebe i zato je bioskop važan.

"Ovaj film je priča o Јugoslaviji, o jednoj bivšoj zemlji u kojoj smo svi mi živeli. U vremenu srušenih i poremećenih vrednosti u kulturi i u životu, dobro je vratiti se nazad, videti vrednosti i nastaviti dalje", kaže Bajić.

Bajić je rekao da je potrebno da se shvati da je do izgradnje tih vrijednosti, prije svega, došlo zato što je društvo razmišljalo na pravi način, te podržavalo talente i mlade ljude.

"Želim vam da osetite trenutke da stvarno možete da ostvarite određeni cilj. Treba da sanjate u životu i da u svojim profesijama postanete svetski prvaci kao što su ovi momci postali. Ovi momci su luzeri koji su na prvenstvima Evrope osvajali poslednja mesta i došli su do toga da osvoje zlatnu medalju. To što se na kraju dešava, što postaju svetski prvaci, to je pravi magnet za mlade ljude", poručio je Bajić.

Sergej Trifunović rekao je da je film okupio dobru ekipu, što je rezultiralo ovakvim filmom.

Strahinja Blažić kaže da je privilegija igrati velikog čovjeka, vizionara Nebojšu Popovića. "Izuzetno sam srećan zbog promocije u Andrićgradu, odakle nosim divne utiske", rekao je Blažić.

Projekcija filma "Bićemo prvaci sveta" održana je istovremeno u tri sale bioskopa "Doli Bel" koje su bile ispunjene do posljednjeg mjesta.