latinica  ћирилица
27/03/2015 |  19:04 | Autor: TANЈUG

Pica napolitana na Uneskovoj listi kulturnog nasljeđa

Italija je izabrala napolitansku picu kao svog kandidata za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, prenose italijanski mediji.
Pica - Foto: TANЈUG
PicaFoto: TANЈUG

Italijanska nacionalna komisija za Unesko odlučila je da na ovaj način oda priznanje "umjetnosti napolitanskih pica majstora".

Napulj već duže vrijeme radi na izgradnji i očuvanju reputacije duhovnog doma jednog od najomiljenijih jela na svijetu.

Pica "napolitano" karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u rerni na drva, gustini tijesta i kiselkastkom ukusu paradajza uz dodatak origana, bijelog luka, bosiljka i mocarele. Na ukus pice utiče i pica majstor koji nadgleda pripremu.

Kako prenosi AFP, podloga za picu ne smoke da bude deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom.

Napolitana je izmišljena u ovom gradu između 1715. i 1725. dok je prva pica "margarita" pripremljena tek 1889.
Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pica majstora Napulja da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pica sa bojama koje su predstavljale nedavno ujedinjenu Italiju: zeleni bosiljak, bijela mocarela i crveni paradajz.

Italija je, takođe, izdvojila i umijeće dresiranja sokola (falconeria), ali kao kandidata za transnacionalnu baštinu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Za picu, simbola italijanske kuhinje i stila života, kao i za sokolarenje, ovo je tek prva etapa u dugom procesu.
Procjena obje kandidature, koju će obaviti nezavisni stručnjaci organizacije sa sjedištem u Parizu, trajaće od 1. maja 2015. do 15. novembra 2016.