latinica  ћирилица
26/03/2015 |  17:12 | Autor: Agencije

Kravlje mlijeko tek poslije prvog rođendana

Iako većina baka kaže da su svoju djecu hranile kravljim mlijekom, pa su zato bili tako napredni, nutricionisti ga ne preporučuju bebama do 12 mjeseci.

Nutricionisti ne preporučuju da se djetetu do prvog rođenadana daje kravlje mlijeko, a kao razlog navode podatak da sadrži manje gvožđa, linoleinske kiseline i vitamina E, a više natrijuma, kalijuma i bjelančevina nego što je potrebno najmlađima.

Ukoliko se prije navršenih 12 mjeseci djetetu daje kravlje mlijeko, to može da izazove krvarenje, jer ne mogu da svare pojedine sastojke. Manjak linoleinske kiseline dovodi do proliva, ekcema ili ojeda, a alergije su česta pojava.

U prvoj godini života glavna hrana bi trebalo da bude majčino mlijeko ili adaptirano, a poslije 12 mjeseci roditelji mogu da im daju i kravlje. Ipak, djeca bi na njega trebalo postepeno da se navikavaju, u početku je najbolje da piju svježe, punomasno.

U drugoj godini života preporučuje se da piju između 500 i 700 mililitara punomasnog mlijeka dnevno, a poslije toga mogu i djelimično obrano.