latinica  ћирилица
26/03/2015 |  09:05 | Autor: RTS

Namirnice koje će vam pomoći da bolje spavate

Nedostatak sna je jedan od čestih problema s kojim se suočavaju ljudi svih životnih doba. Uzimanje tableta može biti opasno, pa su zato poželjna druga prirodna i zdrava rješenja. Potrebno je samo napraviti manje promjene u ishrani.

Banane sadrže kalijum koji opušta mišiće. Bogate su i vitaminom B6 koji povećava nivo melatonina u tijelu, a melatonin pomaže u liječenju hronične nesanice.

Pijenje soka od trešanja u jutarnjim satima pomaže u regulaciji sna i energetskih ciklusa.

Јedenje žitarica s niskom količinom šećera je uvijek dobra ideja. Žitarice su bogate ugljenim hidratima i povećavaju nivo triptofana u krvotoku, koji će pomoći da zaspite.

Bademi sadrže visok nivo magnezijuma koji opušta mišiće i poboljšava san. Bogati su proteinima koji održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. Takođe pomažu u „prebacivanju“ sa adrenalinskog ciklusa na ciklus odmora i varenja.

Slatki krompir je bogat kalijumom i kompleksnim proteinima, opušta mišiće i pomaže čovjeku da zaspi. Svakodnevno konzumiranje slatkog krompira dovodi do boljeg i kvalitetnijeg sna.

Čaša toplog mlijeka čini čuda. Istraživanja su pokazala da kombinovanje mlijeka sa hranom bogatom ugljanim hidratima poput pahuljica i tosta dovodi do još boljih rezultata kada je riječ o snu. Kalcijum i drugi minerali imaju relaksirajući efekat.

Glukoza u medu „govori“ mozgu da „isključi“ oreksin koji organizam održava budnim. Ali, ne treba pretjerati. Dovoljna je jedna kašika meda dnevno.

Mliječnu čokoladu zamijenite crnom jer sadrži serotonin koji relaksira i tijelo i duh, što dovodi do sna.