latinica  ћирилица
25/03/2015 |  17:04 | Autor: TANЈUG

Pedeset godina od prvog sendviča u svemiru

Prije 50 godina, 23. marta 1965, dvojica astronauta, DŽon Јang i Gas Grisom, napravili su izlet u svemiru u okviru programa DŽemini 3, NASA izviđačkih misija.

Njihov zadatak je bio da, četiri godine prije leta Apolo 11 i prvih koraka na Mjesecu Nila Amstronga i Baza Oldrina, testiraju hranu u bestežinskom stanju.

Čim je letjelica DŽemini 3 ušlu u orbitu, Јang je iz džepa izvadio sendvič sa govedinom koji je prokrijumčario i ponudio ga Grisomu, na zaprepašćenje tehničara NASA.

"Odakle ti to?", upitao je zadivljeno Grisom.
Krišom unijeti sendvič kupljen je dva dana ranije u jednom restoranu u mjestu Koko Bič, na Floridi, nedaleko od Kejp Kanaverala.

DŽon Јang i Gas Grisom u svemirskoj misiji DŽemini 3 (Foto NASA)

Sendvič nije postigao željeni efekat: Grisom ga je samo zagrizao, i odmah ostavio. Osim što je bio bajat, krenuo je da se mrvi, a mrvice su počele da plutaju svuda po kabini što je prijetilo da ošteti instrumente i izazove katastrofu.

Astronautski obroci su se, u to vrijeme, sastojali od dehidrirane hrane premazane želatinom kako bi se izbjegla ta vrsta nelagodnosti u nultoj gravitaciji.

Vraćen na Zemlju, famozni sendvič sa govedinom je sačuvan i danas se može vidjeti u memorijalom muzeju posvećenom Gasu Grisomu u Indijani.

Po povratku na Floridu, Јang je ukoren i morao je svečano da obeća da više neće biti sendviča, sa i bez govedine, na svemirskim misijama.