latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:46 | Autor: novosti.rs

Trudnici pukla aorta, spaseni i majka i dijete

Veliki dan za ljekare Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu!
Prof. dr. Predrag Milojević - Foto: Novosti.rs
Prof. dr. Predrag MilojevićFoto: Novosti.rs

Prvi put u istoriji ove zdravstvene ustanove, u noći između subote i nedjelje uspješno je obavljena operacija trudnice, kojoj je u 32. nedjelji trudnoće ustanovljena disekcija asidentne aorte, dijagnoza sa najvišim stepenom smrtnosti. Istovremeno sa intervencijom na srcu obavljen je i carski rez - spasene su u majka i beba.

Sabaheta Salkanović (29) iz Prijepolja najsrećnija je majka na svijetu. Nakon što joj je u osmom mjesecu trudnoće dijagnostikovano raslojavanje zida aorte, dijagnoza koja se kod većine pacijenata najčešće utvrđuje nakon smrti, rodila je malu djevojčicu i istovremeno dobila novu srčanu aortu. Zasluge za srećan kraj i novi početak dva života pripale su najprije doktoru Mustafi Đurđeviću, internisti iz Prijepolja.

- Primili smo hitan poziv od ljekara iz Prijepolja da je riječ o pacijentkinji sa disekcijom aorte u sklopu Marfanovog sindroma, koji joj nije prije bio dijagnostikovan. To su najhitniji slučajevi, koji se bez hitne operacije tragično završavaju. Naša pacijentkinja, uz sve to, bila je u osmom mjesecu trudnoće - priča prof. doktor Predrag Milojević, hirurg koji je predvodio zahvat.

S obzirom na urgentnost stanja trudnice, tim IKVB "Dedinje" organizovao je da se pacijentkinja najprije porodi, a zatim da se nastavi kardiohirurška operacija.

- U takvim situacijama, u prvom planu nam je život porodilje i često se zarad majke žrtvuje nedonošče - priča prof. doktor Predrag Milojević. - Sve vrijeme smo se pitali da li je beba uopšte živa. Na takve slučajeve sam nailazio u literaturi, ali nikada tokom svoje ljekarske karijere. Znao sam da dva života zavise od nas.

Trudnicu, koja je sve vrijeme bila u svjesnom stanju, zajedno sa kardiohirurzima dočekao je i tim lekara KBC "Dr Dragiša Mišović", koji su činili dr Ilija Golubović, uz asistenciju dr Rajka Nikitovića. Poslije šestočasovne operacije, najprije carskog reza, a potom i zamjene srčane aorte, pobijedio je dvostruki život i umijeće naših stručnjaka.

Rođeno je žensko dijete, teško nešto više od 1.600 grama i dugačko svega 41 centimetar, koje je odmah transportovano u Institut za neonatologiju.

 

OBЈE STABILNO

Ljekari koji su se izborili za život bebe potvrdili su da je ovo bio visokorizičan porođaj, kome se pristupilo sa posebnim oprezom. Djevojčica je imala nekoliko kriza, ali se uspješno oporavlja. I majka je dobro. Nalazi se na Odjeljenju intezivne njege, skinuta je sa aparata za održavanje života i njeno stanje je stabilno.