latinica  ћирилица
25/03/2015 |  11:01 | Autor: SRNA

Srbija prva po smrtnosti od tumora

Srbija je po smrtnosti od tumora prva u Evropi - upozoravaju stručnjaci i ukazuju na činjenicu da je to dobrim dijelom posljedica NATO bombi sa osiromašenim uranijumom.

Početkom godine, Institut za javno zdravlje u Prištini podnio je izvještaj o malignim oboljenjima u 2013. i 2014. godini na području Kosova i Metohije, koji pokazuje rast broja oboljelih od malignih tumora za 57 odsto.

Predsjednik Društva za borbu protiv raka profesor Slobodan Čikarić navodi da u razvijenim zemljama stopa novih slučajeva malignih oboljenja opada u prosjeku za 0,6 odsto godišnje, dok se stopa smrtnosti smanjuje za 1,6 odsto.

U Srbiji je stopa "incidencije" rasla za dva odsto, a stopa mortaliteta za 2,5 dsto.

"Mi smo po umiranju od malignih tumora prvi u Evropi. To je jedan od pokazatelja da se u životnom miljeu stanovnika Srbije nešto posebno dešavalo", upozorava profesor Čikarić.

NATO avijacija je tokom 1999. godine na područje tadašnje SR Јugoslavije, a prevashodno na teritoriju Kosmeta i na rubne dijelove Pčinjskog okruga, bacila 15 tona osiromašenog uranijuma, čiji je period poluraspada četiri i po milijarde godina.

Prilikom eksplozije bojeve municije sa osiromašenim uranijumom stvorena je prašina mikronskih dimenzija, koja se rasporedila po cijeloj Srbiji i Balkanu.

Grci su nakon dva i po mjeseca bombardovanja Srbije ispitivanjima utvrdili da je zračenje na teritoriji njihove zemlje povećano za 20 do 30 odsto.

"Deset miliona stanovnika Srbije našlo se u martu, aprilu i maju 1999. u zoni rizika od zračenja, a i dalje se nalazi u toj zoni. Zašto ne bismo tražili odštetu od onih koji su to uradili" - pita Čikarić za portal "Sputnjika".

On upozorava na još jedan problem, a to je smanjenje broja izlječenih od raka u Srbiji.

"Problem je u tome što se 2001. godine od 100 obolelih uspevalo da izleči 46. U Evropi je to oko 50, u Švedskoj 62. Međitim, ta stopa u Srbiji opada, pa je 2012. iznosila 41, što znači da je izlečenje sve slabije", kaže Čikarić.

Posljednji zvanični izvještaj Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut" obuhvata period do 2012. godine.

Prema podacima koji su tada objavljeni, na području centralne Srbije i Vojvodine zabilježen je rast broja oboljelih od limfoma i leukemije za čak 80 odsto.