latinica  ћирилица
24/03/2015 |  21:18 | Autor: RTRS

U Višegradu trihinelom zaraženo 33 ljudi

U Višegradu je posljednjih petnaest dana zaraženo 33 ljudi trihinelom. Izvor zaraze su kobasice od mesa divlje svinje za koje građani, koji su ih pravili, tvrde da imaju potvrdu od veterinara da je ispravno za ishranu.

Nakon policijske istrage utvrđeno je da meso nije pregledano na adekvatan način zbog čega je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv veterinara Nenada Ilića. Sumnjiči se da je počinio krivično djelo nesavjesnog pregleda životnih namirnica. 

Danka Tešić, portparolka CЈB Istočno Sarajevo kaže da postoje okviri sumnje da je prijavljeni dozvolio i vršio usluge pregleda sirovog mesa na prisustvo trihinele u veterinarskojs tanici koja nije bila opremljena odgovarajućom aparaturom.

Na terenu je i opštinska veterinarska inspekcija koja je i ranije upozoravala veterinare da moraju nabaviti savremeniju opremu. Od osam izuzetih uzoraka mesa – tri su zaražena trihinelom.

Osumnjičeni Nenad Ilić, do okončanja istrage neće da daje izjave.

Infektolozi u fočanskoj bolnici kažu da se pacijenti i dalje javljaju. Do sada ih je pregledano 79. Trihineloza, ako se na vrijeme ne liječi, ostavlja trajne posljedice, pa čak i invaliditet.

Јelena Firesku Govedarica načelnica Infektološkog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča ističe da je najteža posljedica  miokarditis - upala srčanog mišića koja može da razvija akutnu srčanu insfucijenciju i da dovede do smrtnog ishoda.

Rezultate istrage iščekuju i Višegrađani koji su od strahu, jer među zaraženima ima i djece.

Odgovor na pitanje ko je kriv, trebalo bi da daju pravosudni organi. Iz veterinarske inspekcije poručuju – i njihova istraga o masovnoj zarazi trihinelom biće nastavljena.