latinica  ћирилица
20/03/2015 |  12:02 | Autor: Agencije

Kratkovidost se "liječi" u prirodi

Podaci pokazuju da je kratkovidost sve učestaliji problem širom svijeta, a mnogi to povezuju s činjenicom da čovjek danas dobar dio dana provodi gledajući u različite ekrane - monitore, televizore, tablete ili telefone.
Djeca ispred TV ekrana... - Foto: The Telegraph
Djeca ispred TV ekrana...Foto: The Telegraph

Naučnici kažu da to ima uticaj na kvalitet vida, ali ne onako kako mnogi od nas misle.

- Toliko gledanje u ekran ima svoju ulogu u slabljenju vida. Sve je više istraživanja koja sugerišu da vrijeme provedeno ispred računara nije direktan krivac, već činjenica da danas sve manje vremena provodimo napolju, na prirodnom svjetlu - piše časopis Nature.

Zato je važno poslati poruku djeci da moraju da provode više vremena napolju u igri u parkovima, poručuju naučnici.

Prema jednoj od vodećih teorija, prirodno svjetlo predstavlja okidač za dopamin u mrežnjači, što omogućava da se "upale" prirodni odbrambeni mehanizmi u oku - navodi istraživanje časopisa.

Nova istraživanja nisu kompletirana, ali preliminarna faza daje neke podatke koji podržavaju teoriju o prirodnom svjetlu.

U Tajvanu je sproveden jednostavan eksperiment, jedna škola je uvela časove u prirodi u trajanju od 80 minuta svakog dana i za samo godinu dana broj kratkovidih je više nego prepolovljen - sa 18 odsto na samo 8 odsto.

Za sada nema informacija o tome da li moderna unutrašnja osvjetljenja mogu da zaista nadomjeste prirodno svjetlo.

Iz Tajvana stiže i upozoravajuća poruka, koja svakako može da se primjeni i na ostale dijelove svijeta.

U Tajvanu čak 80 odsto studenata ima dijagnozu miopije u 2014. godini. Mnogi kao glavnog krivca vide stanje u kome roditelji koji previše rade imaju visoke zahtjeve od svoje djece, a ostavljaju ih u rukama bebisitera kojima je najlakše da djecu čuvaju u stanovima i da ih umiruju tabletima, piše časopis Diplomat.