latinica  ћирилица
19/03/2015 |  16:51 | Autor: SRNA

Zbog gripa zabranjene posjete Kliničkom centru Sarajevo

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u dogovoru s ministarstvima zdravstva Sarajevskog kantona i Federacije BiH zabranio je posjete ovoj ustanovi do daljeg zbog povećanog broja zaraženih virusom H1N1, poznatijeg kao uzročnik svinjskog gripa, i H3N2 - virusa običnog gripa.

Epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo Sarajevskog kantona Snježana Balta rekla je da je to preventivna odluka da ne bi došlo do daljeg širenja virusa.

"Zbog povećanog broja lica kod kojih je laboratorijskim nalazima potvrđeno prisustvo virusa H1N1 i H3N2 na Infektivnoj klinici, KCUS je donio odluku da se odgode posjete bolnicama. Situacija nije alarmantna, već je to urađeno radi prevencije. Riječ je većinom o nevakcinisanoj populaciji, jer vakcina sadrži potrebne elemente koji se bore protiv ovih virusa", izjavila je Balta za portal "Kliks".

Prema njenim riječima, broj vakcinisanih lica ove sezone je bio manji nego inače, što je i doprinijelo širenju ovih virusa.

Do sada je u BiH zabilježeno više oboljelih od svinjskog gripa, a krajem januara u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla jedna pacijentkinja je preminula.

Riječ je o vrsti gripa koji se može liječiti, ali ukoliko se kasno prepoznaju simptomi, mogu biti ugroženi ljudski život.