latinica  ћирилица
14/03/2015 |  19:57 | Autor: Agencije

SAD: Alkohol u prahu brine ljekare

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je proizvodnju "Palcohola" – alkohola u prahu, koji bi već ovog ljeta trebalo da se nađe na policama prodavnica.

Međutim, neki stručnjaci za zdravlje ljudi zabrinuti su da će ovaj proizvod samo pogoršati probleme maloljetničkog alkoholizma. Praškasti proizvod koji bilo koje piće može pretvoriti u alkoholno, odobren je ove nedjelje na federalnom nivou.

Mark Filips, tvorac "Palcohola", smatra da se zbog njegovog proizvoda bezrazložno diže prašina i pokušaje pojedinih američkih država da zabrane ili ograniče njegovu prodaju naziva akcijama “države dadilje“. Inače, dostupni su ukusi ruma, votke, koktela Kosmopolitan i “powderita“, Filipsova verzija margarite. Prah se dodaje u vodu ili bilo koje bezalkoholno piće, a jedan paketić odgovara jednoj jedinici alkohola.

Zabrinutost

Alkohol u prahu može pokrenuti alkoholisanje mlađih osoba, smatra Skot Krakouer, koji radi na psihijatrijskom odjeljenju Zaker Hilsajd bolnice u Glen Ouksu (Njujork).

“Mislim da će se svidjeti adolescentima, što može biti veoma opasno“, kaže on. Ovaj proizvod može predstavljati i novo iskušenje za osobe koje se oporavljaju od alkoholizma, a Krakouer dodaje da može biti i pokušaja ušmrkivanja, što će povećati opasnost od gušenja.

“Možda će ga kombinovati sa drogama poput heroina“, kaže on. Filips odbacuje takve mogućnosti i dodaje da je ušmrkivanje malo vjerovatno, budući da prah peče sluzokožu. “Zamislite da ušmrkujete tečnu votku“, poručuje on.