latinica  ћирилица
14/03/2015 |  19:49 | Autor: Agencije

Vrijeme je za potpunu zabranu duvana

Stručnjaci su pozvali na “energičnu” svjetsku kampanju za potpunu zabranu pušenja do 2040.godine.
Cigarete - Foto: AP
CigareteFoto: AP

Prodaja duvanskih proizvoda trebalo bi da se u potpunosti zabrani u narednih 25 godina. Stručnjaci tvrde da se do kraja vijeka može spriječiti milijardu smrtnih slučajeva izazvanih pušačkim bolestima, ukoliko se akcije preduzmu odmah. Međutim, svjetska kampanja imaće efekta samo ako se uključe sve vlade i predstave svi jasni dokazi koji govore o štetnosti pušenja, upozoravaju eksperti.

Profesori Robert Biglhol i Rut Bonita sa Univerziteta u Oklandu pozvali su Ujedinjene nacije na zajedničku borbu protiv duvana. Oni upozoravaju da se uprkos smanjenju broja pušača u razvijenim zemljama, očekuje porast upotrebe u nekim državama u narednoj deceniji, uglavnom u Africi i Bliskom istoku. Uz rast svjetske populacije, do 2025. biće više od milijardu pušača na svijetu, ukoliko se ne preduzmu hitne akcije.

Profesori su objavili niz članaka u stručnom medicinskom časopisu Lancet, a poziv će uputiti i na Svjetskoj konferenciji o duvanu i zdravlju koja će se održati u Abu Dabiju. “Vrijeme je da svijet shvati koliko je neprihvatljiva šteta koju čini duvanska industrija i da nađe način da zabrani prodaju duvanskih proizvoda“, kaže profesor Biglhol.

“Svijet u kom je duvan daleko od očiju i srca i potpuno van mode, mogao bi biti dostupanza manje od tri decenije od sad, ali samo uz punu posvećenost vlada, međunarodnih agencija, poput UN i SZO i civilnog društva“. On upozorava da je pad potražnje za duvanom u bogatijim zemljama doveo do toga da se proizvođači duvana okrenu siromašnijim državama.

Profesor Ana Gilmur sa Univerziteta Bat kaže: “Marketing duvanskih kompanija namjerno je usmjeren na žene i mlade ljude. Industrija se i dalje miješa u napore država da primjene značajnije zakone za ograničenje upotrebe duvanskih proizvoda“.