latinica  ћирилица
11/03/2015 |  14:40 | Autor: SRNA

Banjaluka- Preventivni pregledi zbog glaukoma

Oftalmolozi Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra u Banjaluci pregledali su više od 300 pacijenata, koji su se odazvali akciji besplatnog ispitivanja glaukoma. To podrazumijeva mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, pregled očnog dna i anketiranje.
Pregled vida - Foto: ilustracija
Pregled vidaFoto: ilustracija

Načelnik Klinike za očne bolesti u Univerzitetskoj bolnici Milka Mavija rekla je da se svake godine sve veći broj pacijenata odaziva ovoj akciji.

"Cilj nam je da podignemo svijest građana o opasnostima do kojih može doći ukoliko se ova bolest ne liječi na vrijeme, te da podstaknemo građane da se na vrijeme odluče na preventivne preglede ove bolesti", rekla je Mavija.

Ona kaže da je veoma raduje što se građani javljaju u sve većem broju, s obzirom da se glaukom naziva i "tihi kradljivac vida" ili bolest tihog sljepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila.

"Očna klinika svake godine ovu akciju organizuje povodom obilježavanja svjetske nedjelje protiv glaukoma. Vrlo su značajni i rezultati koje dobijemo nakon ovih pregleda, a koje ćemo ove godine objaviti na Kongresu oftalmologa Republike Srpske, koji će krajem maja biti održani u Bijeljini", najavila je Mavija.

Akcija besplatnog ispitivanja glaukoma oragnizovana je danas u holu Centralnog medicinskog bloka od 8.00 do 14.00 časova.