latinica  ћирилица
10/03/2015 |  14:26 | Autor: Agencije

Svježe pokošena trava škodi zdravlju

Uprkos tome što se oduvijek vjerovalo da je zelenilo dobro za čovjeka, nedavna istraživanja pokazala su da svježe pokošena trava zapravo otpušta veliku količinu štetnih gasova.
Pokošena trava - Foto: ilustracija
Pokošena travaFoto: ilustracija

Rezultati najnovijeg istraživanja Univerziteta u Sjevernoj Karolini dokazali su ono što su mnogi naučnici već dugo slutili – svježe pokošena trava veliki je izvor gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

U studiji, objavljenoj u stručnom časopisu “Journal of Environmental Management”, ustanovljeno je da hektar trave posađene u Tenesiju proizvodi količinu gasova ekvivalentnu količini od 697 do 2.443 kilograma ugljen-dioksida godišnje.

Doktor Čuanhui Gu, profesor univerziteta, istakao je da se, uprkos tome što rezultati variraju u zavisnosti od lokalne klime, isti princip važi za skoro sve oblasti svijeta.

“Ovo je vrlo neprijatna vijest za sve nas. Naučnici su godinama vjerovali da travnjaci ublažavaju efekat staklene bašte, a ispostavilo se da u velikoj mjeri tome doprinose. U pitanju su dvije trećine ukupne količine emisije ugljen-dioksida s poljoprivrednjih površina“, kaže Gu.

“Srećom, naš tim razvio je plan zahvaljujući kom bi emisija mogla da se redukuje za 70 odsto. Za početak, travu bi trebalo šišati dvaput rjeđe, a navodnjavanje travnjaka svesti na minimum. Što se tiče đubriva – koje proizvodi diazot-monoksid, jedinjenje trista puta jače od ugljen-dioksida – trebalo bi koristiti minimalne količine, najbolje kad je trava svježe zasađena. Idealnu prirodnu zamjenu predstavlja pokošena trava, koja sadrži mnoštvo nutrijenata. Recikliranje je uvijek poželjna opcija, a osim zaštite životne sredine, uštedećete i novac“, zaključuje Gu.