latinica  ћирилица
09/03/2015 |  19:59 | Autor: SRNA

Dobojska bolnica obilježila 63. godišnjicu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da se dobojska bolnica "Sveti apostol Luka" dobro nosi sa današnjim teškoćama i da se nada da će ova zdravstvena ustanova u narednom periodu dodatno unaprijediti rad.
Doboj: Obilježavanje godišnjice bolnice - Foto: SRNA
Doboj: Obilježavanje godišnjice bolniceFoto: SRNA

Bogdanić je povodom 63 godine postojanja bolnice rekao, da se nada da će ova ustanova ispoštovati zaključke Vlade Srpske, kao i da je opredjeljenje resornog ministarstva da u budućnosti broj ljekarskih specijalizacija bude ravnomjerno raspoređen na području cijele Republike Srpske.

"Mi smo već u nacrtu zakona rekli da će biti donesen plan mreža zdravstvenih ustanova, kada će biti definisan sadašnji obim i način pružanja zdravstvene zaštite", izjavio je Bogdanić.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj Vlado Đurđević istakao je da je ova zdravstvena ustanova prošlu godinu finansijski završila pozitivno sa 1.300.000 KM. On je istakao da je namjera da ove godine bude završena rekonstrukcija bolnice i da je obezbijeđen kredit IRB od 600.000 KM. Đurđević očekuje da će u projekte biti uložena i sredstva UNDP-a. Ukazao je na nedovoljan broja ljekara u ovoj ustanovi za koji kaže da je najmanji u Srpskoj u odnosu na broj osiguranika.

Na svečanoj akademiji povodom 63 godine postojanja bolnice, kojoj su prisustvovali i ljekari iz prijeratnog perioda, podijeljene su i jubilarne nagrade istaknutim radnicama i kolektivima. Prikazan je i film o stradanju grada tokom prošlogodišnjih majskih poplava. U programu su učestvovali i glumac Narodnog pozorišta RS Goran Јokić, te kamerni hor "Banjalučanke".

Dobojska Bolnica osnovana je 9. marta 1952. godine odlukom tadašnjeg Izvršnog odbora opštine Doboj, kao pravni sljedbenik Omladinske bolnice, koja je ustanovljena radi zdravstvene zaštite omladinskih brigada na izgradnji pruge Doboj - Banjaluka.