latinica  ћирилица
09/03/2015 |  08:47 | Autor: RTRS

Zabavni 3D muzej posjetiocima dopušta da postanu dio umjetnosti (VIDEO)

Nismo svi u mogućnosti da ostvarimo svoje snove i posjetimo sva divna mjesta na planeti vrijedna pažnje. Јedno od takvih mjesta je muzej na Filipinima koji je poseban po tome što posjetiocima omogućava da postanu dio izložbenih umjetničkih slika. I dok muzeji širom svijeta zabranjuju fotografisanje i selfi štapove, u ovom su predstavljene modifikovane "3D" verzije poznatih umjetničkih djela, a posjetioci mogu „ući“ u sliku i fotografisati se do mile volje.

Kada uđete u muzej u Manili, nemojte se uplašiti ako vas prvo dočeka gigantsko morsko čudovište. U mnogim muzejima možemo uživati u umjetnosti iz daljine, ali ovdje posmatrač postaje dio samog djela. Najveći interaktivni muzej nalazi se na Filipinima, i ima više od 200 slika, koje su većinom trodimenzionalne.

Smješten je u nekadašnjoj autobuskoj stanici, i ima mnoštvo egipatskih antikviteta, životinja i umjetnička djela, i to sve u 3D verziji.

30-godišnja Mia Pekson uzela je slobodan dan na poslu da bi dvoje djece i supruga dovela da vide ovu atrakciju.

- Predivno je. Zaista neodoljivo. Kreirali su komade koji su toliko različiti. Ovo je odlično iskustvo za djecu, rekla je Peksonova.

Muzej je otvoren u decembru 2014, a četiri filipinska grafička dizajnera i osamnaest korejskih slikara bili su zaduženi da izrade ove fascinantne eksponate.

24-godišnji turista iz SAD , DŽoel Auer kaže da ga je oduševilo to što konačno može da uživa u umjetnosti iz drugačije perspektive.

U muzeju postoji i posebna reprodukcija slike "Priznanje", Edmunda Blera Leitona iz 1901. U originalu, kraljica odaje počast vitezu. Ali u ovoj verziji slike, gledalac biva ili počastvovan ili ubijen - u zavisnosti od vaše perspektive.

22-godišnja američka turistkinja iz Montane, DŽena Eliel kaže da je ovaj muzej zabavniji od većine:

- U drugim muzejima morate biti dosta ozbiljni, a ovdje samo oslobodite svoju šašavu stranu i mislim da je to super, čini da cijenite umjetnost mnogo više, jer imaju dosta poznatih umjetničkih djela, ali se s njima zaista možete igrati, zbog čega je sve ovo mnogo zabavnije, dodala je Elielova.

Dok vas gaze konji ili istražujete egipatske grobnice, ovaj muzej unosi novu dimenziju u djela starih majstora.

- Umjetnost u muzeju je trodimenzionalna, to je interaktivni muzej umjetnosti koji ohrabruje ljude da budu dio umjetnosti. Dakle, ovdje umjetnost nije kompletna, ako nije u interakciji s posjetiocima, ako se oni ne slikaju itd, naglasio je Blit Kambaja kustos.

Put na Filipine i uživo posmatranje ovih trodimenzionalnih djela daleko su zanimljiviji uživo, ali, priznaćete, za one kojima taj luksuz nije dostupan i ova priča je sasvim dovoljna.