latinica  ћирилица
03/03/2015 |  22:11 | Autor: SRNA

Nikolić: Posjeta Obame bila bi dobra za Srbiju

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je predsjednik SAD Barak Obama pozvan da posjeti Srbiju i da bi za srpsko-američke odnose bilo dobro da je poslije toliko godina konačno posjeti američki predsjednik.
Tomislav Nikolić - Foto: RTS
Tomislav NikolićFoto: RTS

- Sve je realno, postoji želja za tom posetom koja je prenesena preko Ambasade SAD u Beogradu, rekao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da je sada na odluci Obame koji nije odbio poziv, te ocijenio da američki predsjednik u tom slučaju ne bi došao samo u Srbiju nego da bi to bio dio neke evropske turneje.

Govoreći o izjavi američkog zvaničnika DŽona Kerija da je Srbija na liniji vatre između Vašingtona i Moskve, Nikolić je rekao da nikada ne bi upotrijebio takve rečenice, koje aludiraju na rat, te dodao da Srbija ne dozvoljava da joj neko govori šta treba da radi.

- Niko ne smeta ni Rusima ni Amerikancima da budu uticajni u Srbiji, da investiraju, održavaju zajedničke vežbe. Oni su potpuno ravnopravni u tretmanu, rekao je Nikolić, te napomenuo da Srbija sa svima hoće da ima ekonomsku saradnju.

Prema njegovim riječima, kada bi Srbija hipotetički uvela sankcije Rusiji, EU ne bi mogla ni za promil reći da je otežala život Rusima.

Nikolić je ocijenio da bi Srbija time samo mogla da ugrozi sebe, te istakao da ne može da zamisli da bi se to moglo dogoditi niti je vidio takvu želju u bilo kojem ministarstvu ili kod zvaničnika Srbije.