latinica  ћирилица
03/03/2015 |  22:08 | Autor: TANЈUG

Јeremić: Ovo je godina geopolitičkih potresa

U 2015. možemo očekivati više geopolitičkih potresa nego prošle godine, izjavio je večeras Vuk Јermić, osnivač Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji je učesnicima Biznis foruma predstavio svoje viđenje globalnih odnosa i njihov mogući uticaj na svjetsku ekonomiju.
Vuk Јeremić - Foto: FONET
Vuk ЈeremićFoto: FONET

Govoreći o velikom povratku politike i geopolitike na međunarodnu scenu, političku, ekonomsku i svaku drugu, Јeremić je pomenuo da je i ovogodišnji Davos bio je drugačiji od svih prethodnih kojima je prisustvovao.

To prije svega je zbog činjenice da se gotovo 70 odsto vremena govorilo o međunarodnim političkim i bezbjednosnim odnosima i o tome kako oni mogu da utiču na očekivanja u ovoj godini.

U tom smislu je naveo da izvještaj za 2014-u godinu nije u sebi imao riječ Ukrajina, ali ni riječ ISIS, što je, prema njegovim riječima, i doprinijelo da Davos 2015. bude orijentisan više nego ikad ka politici, spoljnoj politici i bezbjednosnoj politici pre svega.

"Svjedoci smo vremena u kojem dolazi do preraspodjele moći među makroigračima širom svijeta, a čiji su interesi veoma divergentni i u priličnom neskladu s interesima velikih sila", rekao je Јeremić.

Ocjenivši da je kriza u Evropi jedan od četiri najveća rizika za svjetsku ekonomiju, Јeremić je rekao da će ovo biti godina izbora i odluka u Evropi, značajna i presudna godina za važne multilateralne procese koji se odvijaju već godinama.

"Neki od tih procesa okončavaju se danas i oni imaju istorijski značaj, a mi ne obraćamo pažnju na njih", istakao je Јeremić i dodao da je riječ o razvojnoj strategiji UN i međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama.

Sledeći veliki rizik je, kako je kazao, kriza u Ukrajini. Govoreći o odnosu Rusije i Zapada, Јeremić je rekao da se oni “ne nalaze na dobroj trajektoriji" te da nema puno prostora za optimizam.

"Velika je šteta ono što se danas dešava, ali i gubitak za sve igrače koji su uključeni u ovu priču. Iako je Ukrajina u izuzetno teškoj situaciji, nije jedini gubitnik. Veliki gubitnik su i Rusija i Evropa", rekao je Јeremić.

Sankcije koje su uvedene Rusiji, kako je dodao, odrazile su se itekako na njenu privredu, a Evropa gubi zbog ukupne strateške nestabilnosti koje vode daljim političkim podjelama.

Treće, problem je i Bliski Istok, stvaranje Isisa i borba protiv fundamentalizma na tom području.

Najzad, veliki rizik je, prema njegovim riječima i okretanje Rusije ka Kini.

Govoreći o Kini, Јeremić je rekao da je novo rukovodstvo veoma ambiciozno u pogledu paketa najavljenih reformi i mjera koje će za posljedicu imati ono što je, kako je objasnio, imala i vlada koja je 70-ih godina odlučila da se otvori ka svetu.