latinica  ћирилица
03/03/2015 |  21:09 | Autor: BETA

Obama: Od Netanijahua ništa novo

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da u govoru izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Kongresu SAD nije bilo ničeg novog.
Predsjednik SAD Barak Obama - Foto: REUTERS
Predsjednik SAD Barak ObamaFoto: REUTERS

Obama je rekao da nije gledao govor Neteniahua, ali da je pročitao transkript i dodao je da izraelski premijer nije ponudio "nijednu održivu alternativu" pregovorima o sporazumu s Iranom, prenio je Vol strit žurnal.

"Koliko mogu reći, tamo nije bilo ničeg novog", rekao je Obama.

Članovi američke Demokratske partije i Obamine administracije izrazili su nezadovoljstvo govorom Neteniahua koji je govorio u Kongresu na poziv republikanskog vođstva.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelozi kritikovala je Netanijahuov govor kao pun "snishodljivosti" i "uvredu za inteligenciju SAD".

Netanijahu je danas govorio u Kongresu SAD i pored negodovanja administracije i Bele kuće koja se protivi posjetama stranih lidera kojima predstoje bliski izbori kao u slučaju izraelskog premijera.

Govor je bio i sporan pošto je Netnijahu, što je potvrdio u govoru, oštar protivnik pregovora s Iranom koje vodi američka administracija. Tome se takodje protive republikanci pa je poziv Netnijahua protumačen i kao stranačka borba.

Zvaničnici administracije kritikovali su Netanijahuov govor navodeći da je obmanjujući i pun protivrječnosti.

"Prost zahtjev da Iran potpuno kapitulira nije plan, niti bi nas i jedna država podržala u tom stavu", rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Portal Politiko piše da je Pelozi bila vidno uzrujana tokom Netanijahuovog obraćanja u kojem je tražio agresivniji stav prema nuklearnom programu Irana.