latinica  ћирилица
03/03/2015 |  20:00 | Autor: SRNA

U Tuzlanskom kantonu u 2014. aktivirano 6.738 klizišta

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o prirodnim nepogodama koje su pogodile ovaj kanton od maja do avgusta 2014. godine, u kojoj se navodi da je aktivirano 6.738 klizišta i odrona koja su uništila cijela naselja i nanijela ogromnu materijalnu štetu.
Klizišta u BiH - Foto: klix.ba
Klizišta u BiHFoto: klix.ba

Procijenjena šteta nanesena prirodnom nesrećom od poplava i klizišta, te grada i olujnog nevremena, prema konačnom izvještaju iznosi 888,8 miliona KM, bez troškova izazvanih indirektnom štetom koja iznosi 420,5 miliona KM.

Najteža situacija bila je na području grada Tuzle gdje je aktivirano 2.170 klizišta i odrona, a ugroženo je više stotina stambenih, pomoćnih i industrijskih objekata, kao i poljoprivrendog zemljišta.

"Bila je dostignuta rekordna visina preliva na brani Hidroakumulacionog jezera Modrac od 3,42 metra nadmorske visine, što je iznad tačke preliva 1,42 metra. U prekidu je bio putni i željeznički saobraćaj, poplavljeni i oštećeni magistralni, regionalni i lokalni putevi. Bila je prekinuta nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i na Univerzitetu u Tuzli", navedeno je u informaciji.

U akcijama zaštite i spašavanja nije bilo smrtnih slučajeva, a evakuisano je 7.286 građana.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je i izvještaj o radu Kantonalnog štaba Civilne zaštite u 2014. godini, u kojem se kaže da je Štab u potpunosti ostvario svoju zakonom utvrđenu funkciju u sistemu zaštite i spašavanja u Tuzlanskom kantonu, rečeno je novinarima nakon sjednice Vlade.

Kantonalna vlada je za komandanta Kantonalnog štaba Civilne zaštite imenovala ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Tuzlanskog kantona Abdulaha Zukića, a za načelnika Kantonalnog štaba Civilne zaštite Zdenka Tadića.