latinica  ћирилица
03/03/2015 |  16:48 | Autor: Agencije

Žižek: Hrvatska je primjer povratka mračnog srednjeg vijeka u Evropu

U velikom intervjuu koji je dao za američki kulturni časopis LA Review of Books slovenski filozof Slavoj Žižek osvrnuo se i na Hrvatsku, navodeći je kao primjer novog mračnog srednjeg vijeka koji prijeti cijeloj Evropi. Žižek zamjera Hrvatima sakupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice te 'fundamentalistički pokret protiv gej brakova'.

Čest zagrebački gost Slavoj Žižek, ujedno filozof svjetskog glasa, poznat je po tome da nema dlake na jeziku i da nikoga ne štedi u svojim analizama i opservacijama. Žižek je tako u Zagrebu već upozoravao da 'Evropi ne treba ustaško hrišćanstvo', kakvo je prepoznao da postoji u Hrvatskoj, a sada se kritički izrazio o Hrvatskoj u velikom intervjuu koji je dao za LA Review of Books.

Sa Žižekom je razgovarao poljski intelektualac Slavomir Sierkovski, inače osnivač pokreta istočnoevropskih liberalnih intelektualaca "Politička kritika", a Slovenca je pitao o posljedicama napada na Šarli ebdo, situaciji u Ukrajini i, naravno, o stanju kapitalizma. Hrvatska je spomenuta u kontekstu razgovora o Ukrajini, s obzirom na to da je Sierkovski upitao kako Žižek komentariše optužbe savremene ljevice da ukrajinskom politikom dominiraju nacionalisti.

"Ukrajinska nacionalistička desnica – koja je inače više marginalna od Marine le Pen u Francuskoj ili Farageovog UKIP-a u Britaniji – dio je šire priče koja se danas događa od Balkana do Skandinavije, od SAD-a do Izraela, od Afrike do Indije: prijeti nam novi mračni srednji vijek, u kojemu će eksplodirati etničke i vjerske strasti, dok će oslabiti vrijednosti prosvjetiteljstva. Ove strasti su i prije vrebale u mraku, ali ono što je sada drugačije jest njihovo javno izražavanje bez ikakvog stida. Usred 2013. dva su se velika protesta događala u Hrvatskoj, zemlji u dubokoj ekonomskoj krizi, s visokom stopom nezaposlenosti i dubokim osjećajem očaja među stanovništvom: sindikati su se mobilisali oko prava radnika dok su desničarski nacionalisti započeli protestni pokret protiv korištenja ćiriličnih slova na javnim zgradama u gradovima sa srpskom manjinom. Prva inicijativa je na glavni zagrebački trg dovela nekoliko stotina ljudi, dok je druga, ona za potpisivanje zahtjeva za referendum, uspjela mobilisati stotine hiljada ljudi, isto kao i kada je bila riječ o fundamentalističkom pokretu protiv gej braka. Važno je da prepoznamo tu etičku regresiju kao naličje eksplozije globalnog kapitalizma – u pitanju su dvije strane istog novčića", izjavio je Žižek.

Žižek je dodao da zbog ukrajinske krize treba ozbiljno shvatiti mogućnost trećeg svjetskog rata te upozorio na to da se ignorišu ekonomske promjene koje će stvoriti TISA (Trade in Service Agreement), trgovinski sporazum o kojem trenutno pregovaraju 23 članice Svjetske trgovinske organizacije, među kojima je i EU.

"TISA i slični sporazumi odlični su indikatori toga kako stojimo s demokrazijom. Ključne odluke o našoj ekonomiji se pregovaraju i provode u tajnosti te se uspostavljaju koordinate za neograničenu vladavinu kapitala. Na taj način se smanjuje prostor za donošenje odluka demokratski izabranih političara, a politički proces se sve više bavi temama prema kojima je kapitalizam ravnodušan, poput kulturnih ratova", rekao je Žižek.