latinica  ћирилица
03/03/2015 |  16:08 | Autor: Vijesti

Američki kongresmen upozorava Izetbegovića zbog Sutorine

Američki kongresmen Majkl Tarner navodno je upozorio zvaničnike BiH da bi Vašington mogao obustaviti pomoć BiH ako ne odustane od spora sa Crnom Gorom oko Sutorine, prenose danas podgorički mediji.

Dnevnik Vijesti navodi da je Tarner u pismu bošnjačkom članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se vlasti BiH pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.

Prema diplomatskim izvorima na koje se list poziva Tarner je dostavio Izetbegoviću i taj dokument naslovljen kao Prijedlog zakona o integritetu crnogorske granice, piše list.

Problem Sutorine "pokušaj je stvaranja teritorijalnog spora za zaustavljanje integracija u evroatlanske institucije, kao što je NATO", upozorio je Tarner, a piše crnogorski list.

Tarner je predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a i zagovornik ulaska Crne Gore u NATO.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdio je Savjet ministara BiH u novembru 2014, nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. godine.

Delegat SDP-a BiH Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlament BiH ocijeni neprihvatljivim ugovor o granici s Crnom Gorom, navodeći da Sutorina pripada BiH.

Predstavnički dom PS BiH tek treba glasati o toj rezoluciji.