latinica  ћирилица
03/03/2015 |  14:52 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica za slučaj "Štrpce"

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/, zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.
Štrpci - Foto: RTRS
ŠtrpciFoto: RTRS

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Јovana Lipovca i Dragane Đekić zbog, kako je saopšteno, opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civila u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u BiH 27. februara 1993. godine.

U saopštenju Tužilaštva Srbije se navodi da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu VRS, pripadnici formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugi pripadnici VRS zajedno sa osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, povređivali tjelesni integritet i učestvovali u vršenju ubistava civila nesrpske nacionalnosti.

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci četiri žrtve iz otmice iz voza u Štrpcima, dok se još traga za tijelima 15 žrtava.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još 10 lica osumnjičenih za ovaj zločin - bivšeg komandanta Višegradske brigade VRS Luke Dragičevića, komandanta Interventne čete Bobana Inđića, Petka Inđića, Vuka Ratkovića, Novaka i Obrada Poluge, Radojice Ristića, Olivera Krsmanovića, Dragana Lakića i Momira Nikolića.

Svi zajedno su uhapšeni 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH.